Turški Vrh

Nekdanje Vukovo posestvo za pol milijona kupil skrivnostni kupec iz Štajerske

Dženana Kmetec
22. 3. 2024, 20.20
Deli članek:

Dražba 25 hektarjev velikega ranča, ki je bil nekoč v lasti nekdanjega završkega župana Mirana Vuka, je bila uspešna. Prodati so ga poskušali kar desetkrat, tokrat pa se je kupec vendarle našel. Dražili so trije dražitelji, tisti, ki je ponudil največ, pa se bo najverjetneje med drugim ukvarjal s konjerejo.

Arhiv stečajnega upravitelja
Prvo dražbo za prodajo ranča so razpisali leta 2020.

Javna dražba za posestvo in nepremičnine v Turškem Vrhu je potekala minuli teden, udeležili so se je trije dražitelji, zaključena je uspešno. »Zdaj bom z odvetnico sestavil kupoprodajno pogodbo in jo poslal v podpis. Ko prejmem podpisano kupoprodajno pogodbo, bom na stečajno sodišče poslal predlog za izdajo soglasja sodišča h kupoprodajni pogodbi. Ko bo soglasje stečajnega sodišča pravnomočno, bom na Furs poslal davčno napoved. Kupec mora nato izpolniti vse obveznosti, nato bom na stečajno sodišče poslal predlog za izdajo sklepa o izročitvi nepremičnine kupcu. Po pravnomočnosti sklepa bom opravil primopredajo posestva v Turškem Vrhu, nepremičnin in premičnin,« nadaljnje postopke pojasnjuje Dragan Manjulov, stečajni upravitelj.  Izjemno zadovoljen je, da so končno našli kupca, sam meni, da zelo dobrega. Imel naj bi zagotovilo, da bo kupnina vplačana, zato težav ne pričakuje.

Skrivnostni kupec je iz Štajerske

Kupec si je ranč prvič ogledal le teden dni pred dražbo. Prihaja iz Štajerske, od kod natanko, Manjulov ne razkriva. Pravi le, da ni s Ptuja oziroma iz bližnje okolice, neuradno pa naj bi bil z mariborskega območja. Prav tako ni podal natančnega podatka, za koliko je bil ranč prodan: »Za zdaj, dokler se zadeve ne zaključijo, lahko povem le, da se je cena nekoliko dvignila, manj kot sem pričakoval, glede na to, da so bili trije dražitelji.« Imeli so tudi nekatere oglednike in precej resne interesente tudi s Ptuja in okolice, tudi iz Turškega Vrha, ki pa naj bi špekulirali in pričakovali, da se bo cena dodatno znižala.

Ogromen kompleks sicer zahteva veliko dela, veliko je košnje, obrezovanja trte, vzdrževati je treba dva ribnika, gozd, urejen je poseben hlev za dirkalne konje, pa dirkališče za konje. »Dejansko se mora tega lotiti nekdo, ki bo s posestvom živel. Kar zadeva kupca oziroma novega lastnika, imam zelo dober občutek, da bo ranč zaživel,« pravi stečajni upravitelj. Konji sicer niso bili v stečajni masi. Nekaj časa so še bivali na posestvu v Turškem Vrhu, a so jih morali odpeljati.

Ranč je že pred mnogimi leti uredil takratni župan Zavrča in podjetnik Miran Vuk, ki pa je nato resno zbolel. Dolgotrajni postopki v povezavi z njegovim premoženjem se zdaj bližajo h koncu. Ranč v Turškem Vrhu je bil še nedolgo tega vreden skoraj milijon evrov, izhodiščna cena na dražbi je bila 468.000 evrov. Realna vrednost je veliko višja, a toliko jim je zanj uspelo iztržiti. Prodati so ga poskušali od leta 2020, ko so razpisali prvo dražbo. Za koliko so ga zdaj vendarle prodali, Manjulov še do konca postopka ne razkriva, je pa povedal, da je cena nekoliko, ne bistveno višja od minimalno postavljene. To pomeni, da je najbrž okoli pol milijona evrov.