Nevaren požirek

93-letna Gabrijela namesto donata popila fosforno kislino

Andraž Zupančič
23. 3. 2024, 07.04
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 08.58
Deli članek:

93-letna Gabrijela Bajt je bila od nekdaj delavna, odrasla je na kmetiji na Gorenjskem, vajena je bila skrbi in tegob, ki jih prinese čas, a da se bo morala boriti s takšno težavo, si ni predstavljala. Po objavi članka so iz podjetja Atlantic Droga Kolinska d.o.o. poslali še dodatna pojasnila.

Primož Lavre
Gabrijela Bajt si ni predstavljala, da jo bo voda stala zdravja in ji povzročila toliko težav.

Donat je mineralna voda, ki ima veliko dobrih lastnosti. Mnogi, predvsem starejši, se zanašajo na njene zdravilne lastnosti – le kaj je šlo narobe, da so Gabrijela Bajt oziroma njeni domači v trgovini sredi Kranja kupili dve »nesrečni« plastenki tekočine, ki je 93-letno upokojenko stala zdravja? Tega ji že tako ali tako primanjkuje. »Kupili smo donat, kot že mnogokrat prej, a ko je mama odprla prvo steklenico, smo zavonjali neverjeten kemični smrad. Zlili smo tekočino v odtok. Na srečo, kajti v naslednji steklenici je bilo očitno manj koncentrirane vsebine. Če bi spila le požirek iz prve, je danes ne bi bilo več med nami,« ve povedati Gabrijelina hči Marinka.

En požirek je bil dovolj

Prva steklenica je imela na zamašku datum uporabnosti do 9. oktobra 2024 in je bila napolnjena ob 15.00. Vsebina te steklenice je romala v odtok, naslednja pa je imela enake oznake, le da je bila napolnjena ob 15.01. Tekočina v tej ni tako smrdela, saj v dobri veri, da je vse v redu, Gabrijela na vonj tudi ni bila več tako pozorna. A že požirek je bil dovolj, da ima še danes, dva meseca po dogodku, velike težave s prehrano, bolečinami in splošno oslabelostjo. »Zapeklo me je skozi celotni prebavni sistem. To so bolečine, ki vam jih ne znam opisati. Bilo je vedno hujše, šli smo k zdravniku, pa v klinični center v Ljubljano, želeli so me obdržati tam, a sem rekla, da si vseeno želim umreti doma,« opisuje svojo kalvarijo Gabrijela. Vsebino druge steklenice so dali tudi v analizo v nacionalni laboratorij za okolje in hrano, ki je pokazala vsebnost 30-odstotne fosforjeve kisline. In še zdravnik je dejal, da je prav zgrožen nad tem dogodkom, da je bila to prava sabotaža. V Atlantic Grupi trdijo, da je končno poročilo omenjenega laboratorija potrdilo neoporečnost izdelkov. Podali so tudi mnenje, da »ni nikakršne možnosti, da bi bila vsebina v plastenki, ki jo je potrošnica predala UKC Ljubljana, iz našega proizvodnega obrata«. A če je 30-odstotna fosforna kislina »neoporečna«, je že drugo vprašanje. 

Primož Lavre
Hči Marinka z mamo deli vse tegobe.

Velike težave s hrano

»Ne morem več piti, še z navadno vodo je težava, kaj šele da bi jedla normalno, takoj se pojavijo hude težave. Donata pa se bojim, nikoli več se ga nočem dotakniti. Če bi to, kar sem spila jaz, spil kakšen otrok, bi umrl,« dodaja Gabrijela Bajt.

V Atlantic Grupi, ki je lastnica znamke Donat, napake nočejo priznati. Kako je prišla fosforna kislina v steklenico, ki je bila originalno zaprta in nepoškodovana? »V procesu polnjenja ortofosforne kisline ne uporabljamo, zato ne obstaja možnost, da bi ta prišla v plastenko. Postopek polnjenja izdelkov poteka po protokolu, pripravljenem v skladu z zakonodajo in vsemi ustreznimi standardi, ki omogočajo sledljivost in neoporečnost vsebine v embalaži. Kot proizvajalec pijače smo zavezani k zagotavljanju varnosti za zaužitje, ki od nas terja zahtevne preventivne procese, da zagotovimo zares neoporečen izdelek. Na podlagi pridobljenih analiz, mnenj in odločb so bili ovrženi vsi sumi, da bi lahko ortofosforna kislina v plastenki potrošnice izvirala iz našega obrata,« so nam povedali o konkretnem dogodku. In dodali, da sta bili po navedbah UKC Ljubljana plastenki, ki ju je potrošnica prinesla, že prej odprti. Seveda sta bili odprti, ker iz zaprte plastenke pač ni mogoče piti, mar ne?

Primož Lavre
Dve steklenici sta bili in Gabrijela je pila iz druge. Če bi pila iz prve, verjetno ne bi bila več med živimi.

Fosforjeva kislina ni prišla iz polnilnice?

Še več, v Atlantic Grupi pravijo, da so na podlagi obvestila UKC Ljubljana takoj o dogodku obvestili pristojno inšpekcijo, ki je preverila procesa polnitve naravne mineralne vode Donat Mg. »Inšpektorat je odvzel vzorce čistil, ki jih uporabljamo v proizvodnji v postopku zunanjega čiščenja opreme, čistila se ne uporabljajo za čiščenje polnilne linije, nacionalni laboratorij je analiziral čistila in ugotovil, da ortofosforna kislina, ki je bila identificirana v plastenkah potrošnice, ni enaka tisti, ki jo vsebujejo čistilna sredstva v naši polnilnici.« A to ne pojasni, kako je prišla tekočina, ki jo je spila 93-letna Gabrijela, v plastenko.

Umaknili iz prodaje, a ne te serije pijače

O dogodku so odgovorni seveda obvestili vse ustrezne institucije in Atlantic Grupa je nato februarja iz prodaje umaknila omenjeno serijo donata, a s pripombo, da zaradi vonja, da pa voda ni škodljiva za uporabnike. »V februarju smo se v Sloveniji odločili za ukrep preventivnega umika serije z oznako 14. 11. 24, uporabno najmanj do 14. 11. 2024, zaradi organoleptično spremenjene vsebine, kar potrošnik lahko zazna in je zanj lahko moteče, izdelek pa sicer ni škodljiv zdravju. Poudarjamo, da dogodka nista povezana. Plastenki potrošnice nista bili iz serije, ki je bila preventivno umaknjena.«

A od kod potem zdravstvene težave Gabrijele Bajt? Obiskali so jo tudi kriminalisti, iz Policijske uprave Kranj pa so nam odgovorili, da lahko le potrdijo, da vodijo predkazenski postopek in zaradi interesa preiskave več podatkov ne morejo posredovati. O vseh ugotovitvah preiskave pa bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Gabrijela Bajt si od zaužitja še ni opomogla. »Zelo moramo paziti, kaj poje, česa ne sme, takoj ko smo ji dali kakšno normalno hrano, so se pojavile hude bolečine. Zdaj je njen nabor hrane zelo omejen, shujšala je, je povsem brez moči. Tega si na stara leta res ne zasluži,« se je pridušala njena hči Marinka. »Nikoli nisem bila na sodišču, še takrat ne, ko so se mi dogajale velike krivice. V tem primeru pa sem vse bolj prepričana, da bi šla po pravico na sodišče, trpljenje in bolečine so bile in so še vedno prehude. Rada pa bi opozorila na to, da se ne bi podobno zgodilo komu drugemu, da se ne bi zgodilo kaj tragičnega. Povonjajte tekočino, preden pijete, samo to lahko rečem; očitno ne moremo biti prepričani, da bomo res popili to, kar je napisano na steklenici,« opozarja Gabrijela. In upa, da se ji bo sčasoma zdravje vsaj toliko popravilo, da bo, kot sama pravi, vsaj še nekaj časa lahko normalno živela. Kajti v duhu je še povsem mladostna.

Zahteva za popravek oz. pojasnilo podjetja Atlantic Droga Kolinska d.o.o.

Članek navaja, da podjetje Adriatic Droga Kolinska d.o.o. ne želi priznati napake. Trditev je za nas škodljiva in neresnična, saj do napake ni prišlo na naši strani, kar dokazujejo vse neodvisne analize. V okviru inšpekcijskega postopka je bilo izdano strokovno mnenje, da tekočina v plastenki ni bila iz našega proizvodnega obrata. Okoliščine dogodka še naprej preverja policija in raziskuje, kako je ortofosforejva kislina prišla v plastenko.

V članku avtor navaja tudi, da je bila s trga preventivno umaknjena serija izdelka, ki ga je kupila potrošnica. To ne drži. Preventivni umik smo izvedli za serijo izdelka Donat Mg, 1L, z oznako 14. 11. 2024, ker je imela ta spremenjene organoleptične lastnosti, izdelek pa, kot je potrdil tudi inšpektorat, zdravju ni bil škodljiv. Plastenki potrošnice nista bili iz serije, ki je bila preventivno umaknjena. Hkrati je za izdelke iz serije, za katere je potrošnica podala reklamacijo, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) potrdil, da je serija neoporečna. Zato nadaljnji ukrepi (umik/odpoklic) niso bili potrebni.