Gigantski zrakoplov

V delu je WindRunner – največje letalo vseh časov

A. M.
21. 3. 2024, 11.50
Posodobljeno: 21. 3. 2024, 11.50
Deli članek:

Energetski startup iz Kolorada z imenom Radia razvija največje letalo v zgodovini letalstva. Kakšen je njegov namen? Dostava lopatic vetrnic za njihove vetrne elektrarne, katerih dolžine dosegajo tudi do 100 metrov.

Radia.com
Največje letalo na svetu.

Ameriško podjetje Radia se je pri svoji dejavnosti, proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov, srečalo z veliko omejitvijo – transportom sestavnih delov za postavitev svojih vetrnih objektov. Lopatice vetrnic, ki so ključne za postavitev vetrnih elektrarn, iz proizvodnje namreč prihajajo v enem kosu. Učinkovito razstaviti in transportirati po segmentih jih ni mogoče, potreben je prevoz celotnega dela kot takega. Cestni prevoz je praktično nemogoč, še najbolj primerna je uporaba zračnega prometa. A letalo, ki bi imelo dovoljšno kapaciteto za prevoz takega tovora, ne obstaja. Podjetje je zato investiralo v dodaten projekt – razvoj največjega tovornega letala na svetu.

Radia.com
Letalo bo prilagojeno namenu transporta lopatic vetrnih elektrarn.

Gigantska velikost novega WindRunnerja

WindRunner, kot so letalo poimenovali, se bo ponašalo z več kot 7700 kubičnimi metri prostornine, kar je dovolj za tri olimpijske bazene vode. Pomeni kar 12-kratno velikost prostornine letala Boeing 747. Dolgo bo neverjetnih 108 metrov, kar pomeni slabih 39 metrov več od Boeinga 747. Razpon kril bo skoraj 80 metrov. Številke so enormne, vendar razvijalci pravijo, da tehnologija za razvojem ni posebej inovativna. Osredotočili se bodo na preverjeno varne pristope k dizajnu in izboru materialov, po trenutnih standardih v letalski industriji.

Radia.com
WindRunner bo občutno večji od Boeinga 747.

Ali se splača?

Vrednosti investicije v razvoj zrakoplova niso razkrili. Zgovorno pa je dejstvo, da strokovnjaki ocenjujejo vrednost vložka v pridobivanje električne energije iz vetrnega vira na vsaj 45 milijard dolarjev v naslednjih petindvajsetih letih. V razvoj WindRunnerja bodo zato radodarno vložili sredstva partnerji startupa, med katerimi je pet od šestih najvplivnejših proizvajalcev vetrnih turbin na svetu, kot poroča CNN.