Riž in moka

Nemška vojska nad Gazo odvrgla pomoč

A.S./STA
16. 3. 2024, 16.22
Posodobljeno: 16. 3. 2024, 16.24
Deli članek:

Letali nemške vojske sta danes nad Gazo odvrgli prvo pomoč Nemčije iz zraka za prebivalce enklave, je na omrežju X sporočila vojska. Pošiljka vsebuje riž in moko, letali, ki sta vzleteli iz Jordanije, pa naj bi skupno štiri palete s padalom spustili nad severnim delom Gaze. Naslednja pošiljka naj bi sledila v nedeljo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Štiri palete smo dostavili z veliko natančnostjo z višine približno tisoč metrov," so na omrežju X sporočile nemške letalske sile in dodale, da je bila pošiljka težka štiri tone.

Za potrebe misije so nemške sile v Jordanijo premestile dve transportni letali C-130 hercules, ki sta sicer nameščeni v Franciji. V operacijo so vključene tudi ZDA.

"Ljudje v Gazi nimajo najosnovnejših potrebščin. S svojim delom želimo zagotoviti, da bodo imeli dostop do hrane in zdravil," je v luči misije dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius.

Nedavno so prvo pomoč iz zraka Palestincem v Gazi dostavila tri transportna letala, ki so v enklavo odvrgla skupno okoli 38.000 obrokov hrane. Vendar pa se med spuščanjem paketov pomoči s padali najmanj eno od teh ni pravilno odprlo, zaradi česar so paketi s skoraj polno hitrostjo padli na tla in pri tem pod seboj pokopali pet ljudi.

Pobude za dostavo pomoči v Gazo iz zraka in prek morja so se okrepile v luči vse resnejših opozoril Združenih narodov in drugih organizacij, da je na območju lakota neizbežna in da je več otrok že umrlo zaradi pomanjkanja hrane. Po navedbah ZN pomoč iz zraka in po morju sicer ne more v celoti nadomestiti pomoči, ki dospe po kopnem.