Nizke Tatre

31-letnica med begom pred medvedom padla v smrt

S.R.
16. 3. 2024, 15.40
Posodobljeno: 16. 3. 2024, 15.43
Deli članek:

Na severu Slovaške je včeraj zvečer med begom pred medvedom umrla 31-letna beloruska državljanka.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tragedija se je odvila na območju Nizkih Tater, kjer se je 31-letnica na pohod podala s še enim spremljevalcem. Kot so pojasnili slovaški policisti, sta med pohodom na območju doline Demanovska naletela na medveda, zato sta zbežala vsak v svojo smer. Po gozdu sta jo mahnila čez drn in strn. Njen spremljevalec se je uspel rešiti in poklicati na pomoč, žensko pa je pozneje našel pes slednik. Ni ji bilo pomoči. V bližini se je še vedno nahajal medved, ki so ga gorski reševalci in policisti pregnali z opozorilnimi streli.

Kot je poročal BBC, sprva ni bilo povsem jasno, kako je 31-letnica umrla. Morda je med begom padla v smrt. Obstajala je tudi možnost, da jo je ubil medved. Slovaška policija je nato danes sporočila, da je ženska med begom z velike višine padla po pobočju, pri tem pa utrpela smrtonosne poškodbe.

Na tragedijo se je že pred policijo odzval namestnik slovaškega ministra za okolje, ki je dejal, da bodo, v kolikor je nesrečnico dejansko ubil medved, o tem nemudoma obvestili javnost. Na Slovaškem so v zadnjih letih poročali o več napadov medvedov, pri čemer se je leta 2021 eden končal smrtno. To je bil tudi edini smrtni primer napada medveda na Slovaškem v zadnjem stoletju. Tako medvedi kot volkovi so se v zadnjih desetletjih na Slovaško vrnili prek Karpatov. Predstavniki nove populistične vlade na Slovaškem ob tem radi kritizirajo politike EU na področju varovanja okolja, zlasti kar zadeva populacije zveri, kot so volkovi in medvedi. Slovaško okoljsko ministrstvo je že naznanilo, da bodo na naslednjem Svetu ministrov EU za okolje predstavili predlog za spremembe seznama varovanih živalskih vrst. Trdijo namreč, da medvedi zaradi velikosti populacij niso več ogrožena vrsta. Na drugi strani strokovnjaki trdijo, da populacija medvedov na Slovaškem ostaja stabilna in da se jih tam nahaja približno 1275.