Nedaleč od Kaliningrada

Alarm na Poljskem: Na njivo na severu države padel neznan predmet

S.R.
4. 3. 2024, 13.54
Posodobljeno: 4. 3. 2024, 13.54
Deli članek:

Poljska policija je potrdila, da gre v primeru »neznanega« predmeta, ki je pristal na njivi na severu Poljske, za vremenski balon.

Profimedia
Kraj Milakowo se nahaja na severu Poljske dobrih 50 kilometrov od ruskega Kaliningrada.

Poljski tabloid Fakt je danes zjutraj zagnal preplah. Poročali so, da je na njivo v bližini kraja Milakowo, ki se nahaja dobrih 50 kilometrov južno od ruskega Kaliningrada, padel nekakšen predmet »vojaške« narave. Poljska je sicer že vse od začetka ruske invazije na Ukrajino na trnih zaradi nevarnosti raket. V njihovih očeh namreč vseskozi obstaja bojazen, da se bo konflikt v Ukrajini končno prelil čez mejo. Novembra 2022 je tako ena raketa padla na kmetijo v poljski vasici Przewodow, pri čemer sta umrli dve osebi. Kaj hitro se je izkazalo, da v resnici ni šlo za rusko raketo, temveč za raketo ukrajinskega sistema protizračne obrambe S-300, s katerimi se je ukrajinska zračna obramba odzvala na obsežen ruski raketni napad na skrajni zahod Ukrajine.

A tokrat kot kaže vendarle ni šlo za raketo. Kot so za tiskovno agencijo Reuters potrdili tamkajšnji policisti, je na njivi pristal vremenski balon. »Lahko potrdim, da smo zjutraj prejeli poročilo o predmetu, ki je pristal na njivah v bližini Milakowega, zdaj lahko potrdim, da je šlo za vremenski balon,« je navedel tiskovni predstavnik policije v Ostrodi, mestu v bližini kraja Milakowo. Dodal je še, da so območje zavarovali in da bo zadevo prevzela vojska. »Trenutno ugotavljamo izvor predmeta in kaj dela na tem območju.«