V Zadru

50-letni učitelj osumljen spolne zlorabe otrok

D.K.
4. 3. 2024, 12.55
Posodobljeno: 4. 3. 2024, 13.24
Deli članek:

Zadar je pretresla novica, da so zaradi suma poskusa spolne zlorabe in izkoriščanja otrok pridržali 50-letnega učitelja iz osnovne šole v Zadru.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Po neuradnih informacijah je profesor osumljen dveh kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletne osebe, in sicer zoper svoja dijaka, deklico in fanta, o čemer je v nedeljo prvi poročal javnosti Zadarski.hr. 

Iz Policijske uprave zadrske so v ponedeljek za omenjen portal odgovorili, da so »policisti kriminalistične službe policije zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe in izkoriščanja otrok v sodelovanju s policisti PU Šibenik- Policijska uprava Knin je opravila kriminalistično preiskavo pri 50-letnemm državljanu Hrvaške.

Po opravljeni kriminalistični preiskavi je bila zoper osumljenca podana kazenska ovadba pristojnemu državnemu tožilcu, osumljenca pa so pridržali, navaja policija in dodaja, da "spoštujemo zakonska določila Zakon o sodiščih za mladoletnike o dogodkih z udeležbo mladoletnikov." tajnost postopka, predvsem pa v korist otrok žrtev, pa tudi mladoletnih storilcev kaznivih dejanj ter varstvo dostojanstva žrtve". Podoben odgovor so prejeli tudi na okrožnem državnem tožilstvu.

Sodnik mu je odredil pripor

Neuradno pa je Zadarski.hr izvedel, da so osumljenega profesorja prijeli, potem ko so zoper njega izvajali posebne ukrepe, v okviru katerih so nadzorovali njegove telefonske pogovore. Ukrepe so mu po njihovih informacijah odredili na predlog pravobranilstva, potem ko so starši osnovnošolke prijavili morebitno nezakonito ravnanje učitelja do njihovega otroka. Medtem ko je bil pod nadzorom, je profesor po telefonu komuniciral z eno dijakinjo, malo starejšo od deklice. Poslal naj bi ji več obremenilnih sporočil. To je bilo dovolj, da so preiskovalci zahtevali njegovo aretacijo.

Profesorja so prejšnji torek privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je naslednji dan na predlog okrožne državne tožilke odredil enomesečni preiskovalni pripor zaradi nevarnosti ponovitve kaznivega dejanja in vplivanja na priče.

Na dogajanje se je že odzvala tudi šola

Takoj ko se je izvedelo za sume o učitelju, je šola, kjer je bil zaposlen, sprožila poseben protokol za podobne situacije, v okviru katerega je bil obtoženi učitelj samodejno suspendiran in odstranjen iz vseh pedagoških dejavnosti do konca preiskave, torej sojenja.