Ni bil za na cesto

Foto: Iz tovornjaka, ki je vijugal po avtocesti, tekle razne tekočine, voznik pa ni imel težav s hidracijo

S.R.
4. 3. 2024, 12.47
Posodobljeno: 4. 3. 2024, 12.52
Deli članek:

Policisti so voznika spravili s ceste in ga znatno udarili po žepu.

SENP
Tehnično neizpraven tovornjak

Policisti so v petek na avtocesti med Brežicami in Novem mestu ustavili voznika tovornega vozila s srbskimi registrskimi oznakami. Že na daleč je bilo videti, da gre za sumljivo vozilo, tudi sumljivega voznika. Z vijuganjem po vozišču in vožnjo po odstavnem pasu je padel v oči policistom Specializirane enote za nadzor prometa, ki so ga zaradi nezanesljive in nevarne vožnje skupaj s policisti Urada za informatiko in telekomunikacije ustavili.

Pri pregledu tovornjaka so ugotovili, da gre za vozilo, ki je daleč od brezhibnega. Med drugim so ugotovili napake na sistemu za ustavljanje, saj je bil zavorni kolut »povsem nabrazdan in napokan,« so pojasnili policisti. Obenem so iz vozila iztekale tekočine, kot so olje in zavorno olje. Za volanom je sedel 43-letni voznik, ki si kar 12 dni zapored ni odmeril tedenskega počitka. Podatke na tahografu je prikril na različne načine. Če so iz njegovega tovornjaka iztekale tekočine, pa s hidracijo ni imel težav voznik. Policisti so mu z alkotestom izmerili 0,77 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Tako vozilo kot voznika so izločili iz prometa. Ostal je brez vozniškega dovoljenja, je pa prejel globo v višini 4000 evrov. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so ga z obdolžilnim predlogom privedli še pred pristojno sodišče v Krškem, kjer mu je sodnica izrekla še kazen v višini 1200 evrov in stransko sankcijo 18 kazenskih točk. Vozniku so vročili tudi plačilni nalog za pravno osebo za kršitve v skupnem znesku 15.500 evrov.

SENP
Zavorni kolut je bil povsem nabrazdan in napokan