Grozi jim pol leta zaporne kazni

Znana hvaška voditeljica na sodišču priznala, da je kupila ponarejeno potrdilo o cepljenju

A. M.
29. 2. 2024, 11.54
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 12.44
Deli članek:

Septembra lani je hrvaško tožilstvo uvedlo preiskavo proti skupno 243 osebam zaradi podkupnin pri pridobivanju potrdila za cepljenje proti covidu. Med njimi je tudi nekaj znanih osebnosti hrvaške estrade, s Tonyem Cetinskim na čelu. Prve obtožnice so bile že vložene, nekaj primerov je na sodišču..

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zagrebško županijsko sodišče je 22. decembra lani razsodilo proti skupini obtoženih, ki so v zameno za nižje kazni krivdo večinsko priznali. Primere nakupov ponarejenih covidnih potrdil hrvaški USKOK – urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala, namreč aktivno preiskuje, in kazni niso zanemarljive. Doslej obsojenim je bilo prisojenih pogojnih šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, poleg tega pa mora vsak od njih plačati še po 100 evrov sodnih stroškov. Kazen, ki preti za podkupovanje uradne ali odgovorne osebe, da opravi uradno dejanje v okviru ali izven svojih pooblastil, ki ga ne bi smela opraviti, je lahko tudi daljša od dveh let – od enega, pa vse do osem.

V primeru covidnih potrdil je ena izmed za krivo spoznanih uradnih oseb sedaj že nekdanja medicinska sestra Petra Rumiha, ki je v zameno za 100 evrov potrdila izdajala v enem izmed zagrebških zdravstvenih domov. Ta naj bi potrdilo prodala tudi znani televizijski voditeljici Vjekoslavi Bach, ki te dni že sedi na zatožni klopi. Sama je dejanje priznala: "Da, kupila sem potrdilo za cepljenje proti covidu."

Na seznamu osumljenih estradnikov se pojavlja še ime operne dive Lane Kos, direktorja enega izmed proizvodnih obratov Jamnice, več udeležencev resničnostnih šovov, ter, najbolj znanega, Tonya Cetinskega, ki zaenkrat obtožbo zanika.

Tony Cetinski je sicer svoje stališče do omenjene situacije že povedal za hrvaški Jutranji list: "Covidnega potrdila nisem ne želel in ne kupil. Možnost mi je bila ponujena več kot enkrat, a se zanjo nisem odločil, prav tako ne poznam nikogar izmed omenjanih vpletenih. Sistem je ljudi tako močno pritiskal v cepljenje, da me ne preseneča, da so se mnogi odločili za to možnost. Ljudje bodo vedno iskali način za normalno življenje in funkcioniranje."

USKOK je na njegovo izjavo odvrnil z vpogledom v Državnem informacijskem sistemu za upravljanje državne meje MUP in ugotovil, da je Cetinski kar trikrat uporabil ponarejeno covidno potrdilo za prehod državne meje – 4. decembra 2021 na mejnem prehodu Slavonski Brod, 15. februarja 2022 na mejnem prehodu Bajakovo in 4. marca 2022 na mejnem prehodu Orah-Orahovlje.

Kakšen bo zanj razplet, bo znano v prihodnjih tednih.