Edini štiriletnik na svetu

Svojevrsten francoski časopis, ki izide enkrat na štiri leta

M.G.
29. 2. 2024, 10.33
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 10.37
Deli članek:

Danes je v Franciji izšla 12. številka časopisa, La Bougie du Sapeur, ki deluje že od leta 1980. Njegova posebnost: izhaja samo 29. februarja

X (Razvan Rotundu, @Razvan_Rotundu)
Svojevrsten časopis, ki je našel svojo tržno nišo v tem,da izhaja samo 29. februarja.

Zgodba francoskega tabloida La Bougie Du Sapeur sega v davno leto 1980, ko je skupina prijateljev, pod taktirko urednika Jeana D'Indya, v šali izdala satirični časopis, ki je izšel 29. februarja. "Potem ko je bila prva številka razprodana v dveh dneh, so prodajalci časopisov zahtevali več izvodov - zato smo rekli v redu, a šele čez štiri leta!", pravi urednik Jean d'Indy, in tako so se tega režima držali vse do danes, ko se je na policah francoskih kioskov in trafik znašla dvanajsta številka časopisa.

"Časopis še vedno izdaja samo nekaj prijateljev. Dobimo se v baru in si izmenjujemo ideje ob pijači. Zelo se zabavamo, in če se tudi bralec, je to pika na i," pravi d'Indy. Skozi leta se je časopisu popularnost postopno višala, letošnjo izdajo so natisnili v nakladi 200.000 izvodov, njegova cena pa je razmeroma majhna, 4.90 evra.

Facebook (La Bougie Du Sapeur)
Nasmejan kupec s časopisom v roki.
La Bougie du Sapeur je oblikovan kot običajen časopis z rubrikrami o politiki, športu, mednarodnih zadevah, umetnosti, tračih in ugankah, le da so vsi članki napisani v šaljivem tonu. Naslovni članek te izdaje "Vsi bomo inteligentni" govori o tem, kako bodo preverjanja znanja postala zaradi umetne inteligence povsem odveč, drugi članek iz naslovnice pa govori o tem, kaj morajo moški vedeti, preden postanejo ženske. Zanimivo, v časopisu izhaja tudi večdelna zgodba, a za naslednji del bodo bralci morali počakati do leta 2028.

"To je francoski humor in se ne prevaja v druge jezike," pravi d'Indy. "Poskušamo biti norčavi, a ne zlobni. Da se norčujemo, brez da bi bili kruti." To je tudi razlog, da časopis izhaja izključno samo v francoskem jeziku. Časopisa ni mogoče dobiti v elektronski obliki ali na spletu, mogoče ga je kupiti le v trafikah in časopisnih kioskih. "Upam, da bomo vsaka štiri leta ponudili nekaj svežine," pravi d'Indy za konec. "Danes se morajo ljudje znati smejati."