Pomanjkanje vojaške pomoči

Rusija dosegla manjši prodor na ukrajinsko ozemlje. Morala ukrajinske vojske na preizkušnji

A. M.
29. 2. 2024, 09.58
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 09.58
Deli članek:

Ukrajina gradi obrambne črte v območju na severovzhodu. "Rusi so spremenili taktiko, a to bo najhujša vojna, kar so jih kadarkoli bojevali", napoveduje Kijev.

Profimedia
/

Rusija je v preteklem tednu dosegla nekaj uspeha pri prodoru na severni rob fronte v vzhodni Ukrajini. Toda Kijev je pripravljen na Moskvo, zagotavlja ukrajinsko poveljništvo. Rusija je nedavno zavzela Avdijivko, mesto v vzhodnem Donecku, zadnjih nekaj tednov pa napada tudi Harkov in Lugansk.

Mesto Avdijivka v regiji Doneck je eden izmed večjih simbolov ukrajinskega odpora in njegov padec je bil za Kijev hud udarec. V regiji Harkov Rusija prav tako ponovno zaseda območja, že enkrat zasedena v letu 2022, ki jih je Ukrajina pozneje pridobila nazaj v protiofenzivi.

Tretje leto vojne se Ukrajina sooča ne samo s pomanjkanjem streliva, ampak tudi obotavljanjem zaveznikov, ko gre za vojaško pomoč. Paket pomoči ZDA v vrednosti 60 milijard dolarjev je še vedno v razpravi, pričakujejo tudi izpolnitev obljube Evropske unije o dobavi milijona topniških granat. Medtem ko Ukrajinci čakajo na dodatne zaloge, Moskva vsak dan izstreli nekajkrat več ognja kot Ukrajina, in je svoje gospodarstvo že v celoti prilagodila namenu pospešitve proizvodnje streliva in vojaške opreme.

Ukrajinsko poveljništvo pa kljub vsemu ostaja spodbudno do svoje vojske. »Naš uspeh ni v tem, da zdržimo še en napad. Ustvariti moramo možnost za uničenje sovražnika. Zdaj je naloga Ukrajine izpeljati najhujšo vojno, ki so jo Rusi kdaj vodili«, je za Newsweek povedal poveljnik s kodnim imenom Timur, ki vodi 13. brigado ukrajinske nacionalne garde, razporejeno blizu severovzhodnega mesta Kupjansk.