Idaho

Usmrtitev morilca Creecha preklicali, ker s smrtonosno injekcijo niso našli vene

J.V.
29. 2. 2024, 09.30
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 09.37
Deli članek:

Lani so sicer v Idahu sprejeli zakon, ki dovoljuje usmrtitev zapornikov pred strelskim vodom, a morajo še zgraditi objekt, kjer bi se usmrtitve izvajale, kot tudi določiti protokole.

Idaho Department of Correction
Na smrt obsojeni morilec Thomas Creech.

V Boiseju v ameriški zvezni državi Idaho so včeraj odložili usmrtitev na smrt obsojenega morilca Thomasa Creecha; ekipa zdravniško usposobljenih prostovoljcev 73-letniku ni uspela dati smrtonosne injekcije, ker niso zadeli vene, poroča BBC. Poskušali so tako na rokah kot na nogah in po desetih spodletelih poskusih obupali.

Eden najstarejših obsojencev na smrt v ZDA

Creecha so v treh različnih zveznih državah spoznali za krivega petih umorov, na vesti pa naj bi imel še več trupel. V januarju so v Los Angelesu kriminaluisti zaključili skoraj 50 let star primer umora in ga identificirali kot osumljenca. Creech je v zaporu od leta 1974 in velja za enega najstarejših obsojencev na smrt v ZDA. Njegova usmrtitev bi bila prva v zvezni državi Idahu po 12 letih. Po besedah tiskovne predstavnice zapora Sande Kuzete Cerimagic bo morala država zdaj temeljito "razmisliti o naslednjih korakih".

Lahko bi ga ustrelili, a še nimajo infrastrukture

Creechovi odvetniki so po "fijasku" zaradi nesposobnosti ministrstva, da izvede humano usmrtitev, vložili novo zahtevo za odlog te skrajne kazenske sankcije. Lani so sicer v Idahu sprejeli zakon, ki dovoljuje usmrtitev zapornikov pred strelskim vodom, a morajo še zgraditi objekt, kjer bi se usmrtitve izvajale, kot tudi določiti protokole.

V Alabami lani preklicali dve usmrtitvi, letos eksperimentirajo z dušikom

V ameriški zvezni državi Alabama so lani preklicali dve usmrtitvi s smrtonosnimi injekcijami, potem ko "rabljem" ni uspelo najti žil zapornikov. Eden od njiju, 53-letni Kenneth Eugene Smith, je bil 26. januarja letos usmrčen s povsem novo, eksperimentalno metodo; z dušikovim plinom. Usmrtitev je potekala tako, da so mu na obraz nadeli masko in skoznjo spustili čisti dušikov plin. Trajalo je 22 minut, da je umrl; v tem času se je tresel in zvijal.