Korak nazaj

Na Tajskem bodo prepovedali rekreativno uporabo marihuane

M.G.
29. 2. 2024, 08.43
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 08.46
Deli članek:

Tajska bo do konca leta prepovedala rekreativno uporabo marihuane, vendar bo še naprej dovoljevala njeno uporabo v medicinske namene, je v intervjuju za Reuters povedal minister za zdravje.

Profimedia
Novi zakon bo najbolj prizadel majhne prodajalce konoplje, ki so jo prodajali rekreativnim uporabnikom.

Tajska je leta 2018 postala prva država v jugovzhodni Aziji, ki je dopustila uporabo marihuane v medicinske namene, leta 2022 pa še za rekreativno uporabo. Industrija povezana z marihuano, naj bi do konca leta na Tajskem bila "težka" kar za 1,2 miljardi dolarjev, v času od legalizacije pa do danes, pa je zraslo okrog 20.000 trgovin, ki ponujajo konopljo v takšni ali drugačni obliki.

Očitno je vlada zavohala denar, saj so se odločili, da bodo do konca naslednjega leta spremenili zakon v povezavi z konopljo. Vlada je že pripravila osnutek novega zakona za urejanje uporabe konoplje, ki naj bi začel veljati do konca leta. Osnutek zakona bo šel v kabinet v odobritev naslednji mesec, nato pa še v parlament, kjer bo sprejet pred koncem leta, je dejal zdravstveni minister Cholnan Srikaew.

"Brez zakona, ki bi reguliral konopljo, bo ta zlorabljena," je v sredo dejal Cholnan, ko je govoril o prepovedi rekreativne uporabe konoplje. Dodal je še, da so ugotovili, da "Zloraba konoplje negativno vpliva na tajske otroke" in "Dolgoročno bi uporaba konoplje lahko vodila do uporabe drugih, hujših oblik drog".

Prav tako bodo pristrigli peruti številnim trgovinam s konopljo, ki ne bodo imele ustreznih dovoljenj, odsvetujejo tudi domačo pridelavo konoplje. "V novem zakonu bo konoplja strogo nadzorovana rastlina, zato bo za njeno gojenje potrebno dovoljenje," je dejal minister in še "Podpirali bomo gojenje (konoplje) za medicinsko in zdravstveno industrijo."

Kazen za rekreativno uporabo bo znašala 1.700 dolarjev, medtem ko tistim, ki bodo preprodajali ali oglaševali preprodajo konoplje grozi zaporna kazen do enega leta ali denarna kazen 2.800 dolarjev ali oboje. Uvedli bodo tudi kazen za gojenje sadik brez dovoljenja, ta bo v obliki zaporne kazni od enega do treh let ter denarne kazni od 560 do 8000 dolarjev.

Vlada, ki se zaveda, da bodo z legalizacijo in ponovno delegalizacijo v kratkem obdobju dveh let, naredili precej škode nekaterim podjetjem in posameznikom, bo podjetjem in trgovinam dala čas, da se prilagodijo novim razmeram in zakonom, je dodal minister. Trgovine bodo sicer lahko še vedno delovale, a samo do preteka dovoljenja, takrat se bodo morale spremeniti v legalne klinike za konopljo. Minister Cholnan sicer iluzorno zaključuje, da nova uredba ne bo vplivala na turizem, čeprav je jasno, da si je marsikdo izbral to destinacijo tudi zaradi dovoljene rekreativne uporabe te opojne substance.