"Ta pult je kot naš državni svet"

Video: Komedija v državnem svetu: Niso vedeli o čem glasujejo, zlomili pa so govorniški pult

R.T.
29. 2. 2024, 09.29
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 09.33
Deli članek:

Včerajšnja seja državnega sveta bi lahko bila resna, a je bila predvsem zmedena in komična.

X / Slomemija
Matjaž Štolfe je naletel na razmajan govorniški pult.

Skupina državnih svetnikov je predlagala zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave glede Gen-I, Star Solar in Gibanja Svoboda, a do tega niso uspeli priti. Državni svet je po zmedeni razpravi z 18 glasovi za in 15 glasovi proti izglasoval preložitev razprave. Nato pa je na »sceno« stopil državni svetnik Matjaž Štolfe, predstavnik lokalnih interesov. »Lepo pozdravljeni, hvala za bese...,« je še uspel izreči, ko se je normalno naslonil na pult, ki se je vdal pod njegovo težo. Izustil je kletvico in dejal: »Nisem nič kriv, gre za težke teme.« Govorniški pult so nato zasilno zakrpali z lepilnim trakom. Naslednji je bil na vrsti svetnik Matjaž Švagan. »Matjaž, res si odlomil,« je rekel, ko je moral pult držati v rokah. Spet so lepili in čez čas ponovno poskusili, a ni šlo. Naslednjemu govorniku, svetniku Jožetu Smoletu, je pult prav tako padel iz rok.

Če pa strnemo vsebino. Člani komisije se niso uspeli poenotiti, kako je potekal sporni del seje. Za preložitev sta namreč glasovala tudi glavni pobudnik preiskave iz vrst SDS Andrej Poglajen in svetnik iz vrst NSi David Klobasa. Po glasovanju sta trdila, da sta se za preložitev odločila pomotoma. Mislila da sta, da se glasuje o tajnem glasovanju in ne o preložitvi. Na koncu so se odločili, da bodo na osnovi posnetka s pomočjo strokovnih služb pripravili magnetogram in nato s pomočjo enoznačnega zapisa predvidoma v petek sprejeli sklep in z ugotovitvami seznanili predsednika državnega sveta.

Skratka, nekateri dobro plačani državni svetniki niso vedeli, o čem so govorili in o čem so glasovali. Nedvomno pa je, da so zlomili govorniški pult. Ali kot je dejal eden od uporabnik družbenega omrežja X: »Ta pult je kot naš državni svet. Ne funkcionira in ne funkcionira... Sicer se vsak poskuša naslonit nanj, ko pa zajebe, se hitro zgovarja na druge. Kdaj bomo ugotovili, da je hin in ga temeljito popravili ali končno nekam pospravili?«