Opisuje pokol Hamasa

Izraelu grozi izključitev iz Evrovizije. Zaradi politične vsebine zavrnili že drugo izbrano pesem

A. M.
29. 2. 2024, 10.31
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 10.31
Deli članek:

Potem ko je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) že zavrnila prvo izbrano pesem Izraela za Pesem Evrovizije, imenovano 'October rain' (v prevodu 'Oktobrski dež') izvajalke Eden Golan.

X
Izraelske izvajalke Eden Golan ne bomo videli na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije.

Razlog za zavrnitev pesmi izvajalke Eden Golan je bil ta, da opisuje pokol Hamasa nad Izraelci, ki se je zgodil 7. oktobra lani. Izraelski predsednik Isaac Herzog je skupaj z zunanjim ministrstvom protestiral proti tej odločitvi: "Dovoljeno nam je peti o tem, kar smo preživeli," pri čemer se je skliceval na dejanje Hamasa, pravi zunanji minister Israel Katz.

Po poročilu EBU, ki je izraelski javni radioteleviziji ponudila možnost, da vsebino pesmi prilagodi, a je to možnost zavrnila, izraelsko predstavništvo aktivno išče rešitev problema. Tudi drugo uvrščena pesem, imenovana 'Dance forever', ki jo izvajajo Omer Adam & Infected Mushroom, je bila včeraj zavrnjena, iz podobnega razloga.

'Dance Forever' se s svojo vsebino prav tako nanaša na pokol Hamasa, in sicer na glasbenem festivalu Nova, kjer so teroristi ubili 364 ljudi, ter jih na desetine ugrabili. Izrael je pripravljen še naprej poskusiti najti rešitev z EBU, vendar viri, vključeni v razprave, pravijo, da je uspešen razplet malo verjeten. To bi pomenilo, da v izboru za Pesem Evrovizije letos Izraleskega predstavnika ne bomo slišali.