Prometni kaos

Foto: V Nemčijo se je prikradla »ledena čarovnica,« odpovedanih več sto letov, najbolje je ostati doma

S.R.
17. 1. 2024, 10.16
Posodobljeno: 17. 1. 2024, 10.17
Deli članek:

Nemški meteorologi svarijo, da bodo dramatične razmere vladale najmanj do četrtka. Samo na frankfurtskem letališču so zjutraj odpovedali več kot 500 letov.

Profimedia
Poledica v Nemčiji.

Ciklon Gertrud, območje nizkega zračnega tlaka, ki so ga nemški mediji označili kar za »ledeno čarovnico,« je iz francoske smeri doseglo jug in zahod Nemčije. Povzroča velike težave v prometu. Zaradi ledenega dežja, ki je začel padati že navsezgodaj, je na tleh ostalo veliko število potniških letal. Samo na frankfurtskem letališču so morali odpovedati 570 od 1047 načrtovanih tako pristankov kot vzletov. 254 letov so morali odpovedati tudi na münchenskem letališču, manjše letališče v Saarbrücknu na meji s Francijo pa so povsem zaprli.

Profimedia
Poledica na frankfurtskem letališču.

Nemški meteorologi medtem svarijo pred hudo poledico. Velika nevarnost tako imenovanega črnega ledu in tudi obilnega sneženja bo veljala najmanj do četrtka. Pri nemški vremenski službi (DWD) so že včeraj izdali vremensko opozorilo za zvezne dežele Bavarska, Baden-Württemberg, Porenje – Pfalška, Hessen, Turingija in Saška. Kar zadeva sneženje, bo po napovedih DWD najbolj na udaru osrednja Nemčija. Zapade ga lahko toliko, da obstaja velika nevarnost za drevje, zato pristojni tako voznike kot pešce pozivajo k previdnosti. Pravzaprav je za prebivalce najbolje, če ostanejo doma, so poudarili.

Profimedia
Poledica v Nemčiji.

Da utegne priti do številnih zamud in odpovedi, so opozorili tudi pri nemškem državnem železniškem prevozniku Deutsche Bahn, kjer so najvišjo hitrost svojih hitrih vlakov preventivno omejili na 200 kilometrov na uro. Obenem so v delih Bavarske danes odpovedali pouk v osnovnih šolah.

Nemški mediji poročajo tudi o tragediji, ki se je včeraj zvečer zgodila v vasi Salchow na severovzhodu Nemčije. Tam je 86-letnega upokojenca med kidanjem snega povozil avtomobil. Na vas je že padla tema, upokojenec pa je med delom nenadoma stopil na cesto in pred avtomobil, za volanom katerega je sedela 63-letna voznica. Ta se mu ni uspela izogniti. Upokojenca je odbilo na vetrobransko steklo in nato na asfalt. Reševalci so bili brez moči, poškodbe so bile prehude.

Profimedia
Poledica v Nemčiji.