Dramatične razmere

Video: Zaradi snežnih plazov ujetih približno 1000 turistov, plugi nemočni pred gorami snega

S.R.
16. 1. 2024, 08.35
Posodobljeno: 16. 1. 2024, 14.00
Deli članek:

V odročni vasici na skrajnem severozahodu Kitajske se je zaradi obilnega sneženja in številnih snežnih plazov v zagati znašlo na stotine turistov. Danes jih je končno uspela evakuirati vojska.

X
Do kitajske vasi Hemu se prebijajo že teden dni.

Dele kitajske pokrajine Šindžjang je v kar desetdnevnem sneženju prekrila debela snežna odeja, sledili so številni snežni plazovi, zaradi česar je zlasti na območju gorovja Altaj veliko odročnih vasi in krajev ostalo odrezanih od sveta. Ena od teh je tudi slikovita vasica Hemu, priljubljeno smučarsko letovišče na skrajnem severozahodu Kitajske v bližini meje s Kazahstanom, Rusijo in Mongolijo. Cestno povezavo so odrezali plazovi, vremenske razmere pa niso omogočale evakuacije po zraku. Nekaj turistov jim je konec tedna sicer uspelo prepeljati na varno, a so se razmere nato znova poslabšale. Po poročanju tiskovne agencije Reuters je bilo dopoldne ujetih še približno 1000 turistov. Na območje je nato danes prispela vojska in evakuirala več kot tisoč turistov in vaščanov.

Nekatere ceste zaradi nanosov snežnih plazov prekriva tudi do sedem metrov debela snežna odeja, zaradi česar so povsem nemočni tudi plugi in druga oprema za odstranjevanje snega. S čiščenjem približno 50-kilometrske ceste proti vasici Hemu so začeli že pred tednom dni, a dela močno ovirajo skale, podrta drevesa in druge naplavine, pomešane s snegom. Plugi so na teh delih povsem neuporabni, zato se morajo delavci skozi sneg prebijati kar z lopatami, kopači in drugo težko mehanizacijo. Pristojni so imeli težave tudi z dostavo humanitarne pomoči. Današnji jutranji polet helikopterja, ki bi moral v vas prepeljati najnujnejše potrebščine, vključno z moko in gorivom, so morali zaradi preslabih vremenskih razmer prestaviti na poznejšo uro.

»Ta situacija s plazovi je precej posebna. Toliko snega smo že videli, a še nikoli nismo doživeli tako pogostih plazov,« je za kitajsko televizijo CCTV pojasnil vodja urada za upravljanje avtocest Zhao Jinsheng. Po njegovih besedah morajo očistiti še zadnje štiri kilometre ceste do vasice, a zaradi ogromne količine snega ni mogoče napovedati, kdaj se bodo prebili do vasi.