Aneks

Stavbo na Litijski bodo ponovo izmerili

A.S./STA.
17. 1. 2024, 09.55
Posodobljeno: 17. 1. 2024, 09.59
Deli članek:

Ministrstvo za pravosodje ima težave s stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, ki naj bi postala nova sodna stavba. Ker je med površino prostorov iz kupoprodajne pogodbe in površino iz podatkov geodetske uprave razlika, bo ministrstvo pred prevzemom nepremičnine pridobilo novo izmero.

Primož Lavre
Dvonadstropna stavba ob Litijski cesti v Ljubljani je že več let v zelo slabem stanju.

Ministrstvo bo pridobilo novo izmero s pomočjo geodetskega podjetja, ki ga bo izbralo, storitev pa bo plačal Sebastjan Vežnaver, prodajalec nepremičnine. Ministrstvo bo pridobilo oceno vrednosti nepremičnine po zapriseženem sodnem cenilcu v najkrajšem možnem času, so zapisali v aneksu. Prodajalec se je zavezal, da bo cenilcu, ki ga bo angažiralo ministrstvo zaradi ocene vrednosti nepremičnine, omogočil njen ogled ob navzočnosti skrbnikov pogodbe oziroma njunih pooblaščencev, navaja Delo.

Če bo izmera nepremičnine odstopala od pogodbeno dogovorjene navzdol, sta se ministrstvo in prodajalec zavezala, da bosta za manjkajočo površino zmanjšala kupnino, in sicer ob upoštevanju pogodbeno dogovorjene cene za kvadratni meter. Ministrstvo bo stavbo prevzelo v posest v petih delovnih dneh po prejemu ponovljenih izmer in nove cenitve. Za kvadratni meter nepremičnine po prvotni izmeri je po plačilu davkov prodajalec prejel 1360 evrov, še navaja Delo.

Na ministrstvu so v torek za STA navedli, da je bila kupnina v višini 7.690.350 evrov že plačana. Ministrstvo pa stavbe še ni prevzelo, prav tako kot njen lastnik še niso zavedeni v zemljiški knjigi.

Niso naročili preverbe cene stavbe

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pa je dejala, da se ministrstvo z državnim odvetništvom pogovarja o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti oziroma razveljavitvi pogodbe za nakup prostorov na Litijski. Kot so še v torek popoldne za STA pojasnili na ministrstvu, državno odvetništvo možnosti glede tega še proučuje. Domnevne nepravilnosti nakupa prostorov na Litijski preverja Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Vežnaver.

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Kot so sicer v četrtek razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod zadnjo cenitvijo stavbe ob prodaji ministrstvu za pravosodje, novinarjem dejal, da je ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.