Orban odgovarja

Bodo Madžari vendarle zagotovili pomoč Ukrajini?

A.S./STA
16. 1. 2024, 18.44
Posodobljeno: 16. 1. 2024, 18.46
Deli članek:

Madžarska je pripravljena prispevati svoj delež k novemu svežnju pomoči Ukrajini pod pogojem, da bo pomoč namenjena izven proračuna EU, je danes izjavil madžarski premier Viktor Orban.

Profimedia
Viktor Orban

Prepričan je, da bi zagotavljanje 50 milijard evrov pomoči Ukrajini prek proračuna EU, kar je Budimpešta decembra blokirala, kršilo nacionalne interese članic.

"Madžarska je pripravljena podpreti Ukrajino. To bo storila iz lastnega proračuna. Ne želimo si, da bi posojila najemala skupaj z drugimi, in ne želimo, da bi bilo to vprašanje vključeno v proračun EU. Če želimo pomagati Ukrajini, moramo to storiti brez škode za proračun EU," je na skupni novinarski konferenci v Budimpešti s slovaškim kolegom Robertom Ficom izjavil Orban.

Ob tem je poudaril, da zagotavljanje 50 milijard evrov pomoči iz proračuna EU za Ukrajino za prihodnja štiri leta predstavlja tako kršitev upravljanja s proračunom unije kot nacionalnih interesov članic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do dogovora s 1. februarjem?

Orban je na decembrskem vrhu EU blokiral revizijo večletnega finančnega okvirja EU in s tem tudi makrofinančno pomoč Kijevu v višini 50 milijard evrov. Voditelji članic bodo tako skušali dogovor doseči na izrednem vrhu 1. februarja.

Reuters
Robert Fico

Fico je predlog Madžarske o zagotavljanju pomoči izven proračuna označil za racionalen in smiseln. "Če želi vseh 27 držav EU odobriti revizijo proračuna in se dogovoriti o pomoči Ukrajini, je treba Madžarski prisluhniti, se z njo pogajati in najti skupno rešitev," je dodal.

Prav tako je poudaril, da Slovaška ne bo podprla morebitnega omejevanja glasovalnih pravic Madžarske v EU, katerih cilj je po njegovem mnenju kaznovati države, ki se borijo za svojo suverenost in neodvisnost.

Peticija

Razprava o tem vprašanju je nedavno znova oživela s peticijo, ki jo je podpisalo več kot 120 evroposlancev in v kateri pozivajo k zaostritvi postopka proti Madžarski po 7. členu Pogodbe o EU, ki lahko pripelje tudi do zamrznitve glasovalnih pravic.

Fico je izrazil zaskrbljenost glede dogajanja glede Madžarske in Slovaške v EU ter povedal, da naj bi nameraval Evropski parlament sprejeti deklaracijo o spremembah slovaškega kazenskega zakonika in načrtih o ukinitvi posebnega državnega tožilstva.

Slednje je pristojno za pregon organiziranega kriminala in političnih kaznivih dejanj, vključno s korupcijo, ter preučuje primere korupcije, povezane s prejšnjo vlado pod vodstvom Fica. Ukinitvi tožilstva nasprotuje slovaška opozicija, Fico pa ji je danes očital, da s tem "škoduje celotni državi samo zato, da bi lahko škodovala vladi".

Tako Fico kot Orban sta bila znova kritična tudi do evropskega pakta o migracijah in azilu, o katerem sta konec decembra politični dogovor dosegla Svet EU in Evropski parlament. Orban pa je ob tem poudaril, da odnosi med državama še nikoli niso bili tako dobri, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.