Menjava

Kadirov bi menjal ukrajinske vojake za odpravo sankcij

M.G./STA
6. 1. 2024, 14.57
Posodobljeno: 6. 1. 2024, 15.03
Deli članek:

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je zahteval odpravo mednarodnih sankcij, ki so bile uvedene proti njegovi družini, v zameno za izpustitev 20 ukrajinskih vojnih ujetnikov.

Profimedia
Ramzan Kadirov

Kot je v petek po poročanju ruskih medijev zatrdil Ramzan Kadirov, so čečenski vojaki Ukrajince zajeli med spopadi v Donecku in Lugansku, ki si ju je Rusija nezakonito priključila jeseni 2022. V čečenski prestolnici Grozni je pokazal videoposnetek, na katerem naj bi Ukrajinci prosili za zamenjavo pod pogoji, ki jih je omenil.

Kadirov zahteva, da ZDA odpravijo sankcije proti članom njegove družine, vključno z materjo in hčerkami, proti njegovim konjem in zasebnim letalom v zameno za izpustitev ukrajinskih ujetnikov.

Kadirov naj bi po poročanju ruskih medijev seznam ujetnikov predal nekdanjemu ameriškemu obveščevalcu Scottu Ritterju, ki je dan prej prispel v Grozni.

Kadirov velja za enega najtesnejših privržencev ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je pred skoraj dvema letoma ukazal invazijo na Ukrajino.

Evropska unija in ZDA so uvedle sankcije proti Kadirovu in njegovi družini, ki vključujejo prepoved vstopa in zamrznitev premoženja na svojem ozemlju. Na Češkem so v okviru ukrepov zaplenili dragocenega konja, ki naj bi pripadel Kadirovu in je leta 2023 izginil v skrivnostnih okoliščinah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.