Ljubljenček na begu

Strokovnjaki razkrili, katero žival so posneli pri Lokvah na Hrvaškem

D.K.
4. 1. 2024, 11.32
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 12.02
Deli članek:

Zaposleni iz zagrebškega živalskega vrta so pojasnili, katera vrsta divje mačke je bila opažena na cesti na Hrvaškem.

Zajem zaslona Facebook
Divja mačka na cesti na Hrvaškem

Serval je srednje velika mačka z dolgimi tacami, ozko glavo, vitkim telesom in velikimi ušesi in je znan po tem, da lahko skoči do 3 metre. Ne bo napadla, če se ne počuti ogroženo, so za Dnevnik.hr povedali v zagrebškem živalskem vrtu in dodali, da je mačka verjetno od nekoga ljubljenček na begu.

Spomnimo, posnetek velike mačke, posnet pri Mrzli Vodici v občini Lokve, je povzročil burno razpravo med uporabniki Facebooka. Moški je namreč ob cesti posnel žival s pegastim kožuhom in nekateri trdijo, da gre za risa, drugi pa, da je šlo za servala.

"Glava se ne vidi dobro. Zaradi teh lis je videti kot ris, tudi velikost se ujema. Zelo nenavadno vedenje, saj je ris težko opaziti, kaj šele, da bi tako stal. Ali je bolan ali nor," se glasi eden od komentarjev. "Serval, mogoče je komu pobegnila," pa dodaja drug uporabnik Facebooka.

"Gre za servala, divjo mačko iz Afrike, takoj je treba obvestiti veterinarsko inšpekcijo, policijo, ker je nekomu pobegnil ali je bil izpuščen, in kolikor vem, ga ni dovoljeno imeti kot hišnega ljubljenčka," se glasi še eden od komentarjev.

V komentarjih se je oglasil tudi Branimir Reindl, veterinar, ki je leta 2020 ujel servala, ki je lastniku pobegnil v Sloveniji.

"Spoštovani, prosim, ne širite dezinformacij, servale in nekatere druge divje mačke lahko legalno gojite po vsej EU, lastnik mora izpolnjevati pogoje, vendar je dovoljena. Serval  Johnny, ki sem ga ujel na Hrvaškem, je v redu, je pri svojih lastnikih in ni pobegnila. Če lastnik/lastnica bere, se za pomoč pri ulovu obrnite nanje, pa tudi na vse pristojne službe. Če srečate servala, pa tudi kakšno drugo divjo žival na cesti, prosim, ne trobite, ne lovite jih s prižganimi lučmi ipd., to so divje živali, ustavite se ob robu cestišča, prižgite vse štiri smernike in ugasnite dolge luči, pustite žival, da se umakne sama in ga/je ne motite," je zapisal.