Na vidiku milijardne izgube

Bo HSE šaleški mlinski kamen obesil okoli vratu države?

S.R./STA
4. 1. 2024, 11.22
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 11.26
Deli članek:

Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje, ki s predvidenimi milijardnimi izgubami v naslednjem desetletju predstavljata mlinski kamen okoli vrata njunega lastnika Holding Slovenske elektrarne (HSE), utegneta pristati v lastništvu države, poroča portal necenzurirano.si

Šimen Zupančič
Teš 6

Da so v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), eni od dveh največjih domačih elektroenergetskih skupin, začeli priprave na selitev Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) in Premogovnika Velenje na posebno podjetje, ki bi bilo v izključni lasti države, je za necenzurirano.si potrdilo več med sabo nepovezanih virov. Tako bi se HSE rešil pred potopom, saj mu družbi pomenita ogromno finančno breme. V SDH zadeve za zdaj ne komentirajo.

Na HSE informacije niso želeli komentirati, je pa Slovenski državni holding (SDH) v letnem načrtu upravljanja naložb, ki ga je vlada potrdila konec lanskega leta, med ključnimi projekti navedel tudi "pripravljalne upravljavske aktivnosti, vezane na morebitno izločitev premogovne dejavnosti in dejavnosti proizvodnje električne energije iz lignita na t. i. termoenergetsko družbo", piše portal.

Črna prognoza

Teš in Premogovnik Velenje, ki skupaj v Šaleški dolini zaposlujeta okrog 1400 ljudi, bosta v prihodnjem desetletju skupaj ustvarila dve milijardi evrov izgube. S tem bi lahko že v dveh letih potopila tudi HSE. Težave holdinga je sicer za nekaj časa preprečila energetska kriza, z dodatnim kapitalom mu je pomagala tudi država, a sedanje napovedi so spet slabe, pojasnjuje portal. Stroški proizvodnje električne energije iz Šaleške doline presegajo končne cene, ki bodo za nameček po napovedih še padale, dodaja.

V HSE tako kot edino rešitev očitno vidijo v delitvi na dva dela. Medtem ko bi v zdravem delu sedanjega HSE ostali trgovski podjetji ECE in Energija Plus, Dravske elektrarne, Soške elektrarne, podjetje, ki bo gradilo elektrarne na srednji Savi, in divizija za obnovljive vire energije, bi Teš in Premogovnik Velenje prešla v roke nove družbe, ki bi bila neposredno v lasti države.

Necenzurirano ob tem dodaja, da želijo na HSE vse potrebno za selitev premogovnika in Teša pripraviti do začetka poletja. Ali in katere zunanje institucije bodo sodelovale pri tem, ni znano. Toda pri pripravi analiz bodo morali v HSE, SDH in na pristojnih ministrstvih odgovoriti na več težkih vprašanj. Med drugim tudi, kdaj bo Premogovnik Velenje prenehal s kopanjem lignita, koliko bo stalo njegovo zapiranje in kako ga bo država financirala.

V SDH pisanja portala za STA niso komentirali. Pojasnili so zgolj, da se zavedajo situacije in so zato navedeno pravočasno naslovili v letnem načrtu upravljanja.