Davčna olajšava

Približuje se rok za oddajo te vloge, nikar ga ne zamudite

D.K.
4. 1. 2024, 10.06
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 10.19
Deli članek:

Vlogo lahko zgolj preko eDavkov oddate do 20. februarja 2024. Vlogo v papirnati obliki je mogoče oddati do 5. februarja 2024.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Ne zamudite roka za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine za leto 2023.

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, in tisti, ki želi medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti, mora vložiti »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«.

Rok za oddajo vloge je 5. februar 2024. Če jo boste oddali preko eDavkov, lahko to storite do 20. februarja 2024, saj bo elektronski portal ostal odprt v času vnosa podatkov iz papirnatih vlog. Na mobilni aplikaciji eDavki in na spletnem portalu eDavki je na voljo predizpolnjena vloga.

Prednost poslovanja preko sistema eDavki

Uporabniki eDavkov bodo lahko uporabili predizpolnjeni obrazec z lanskimi podatki. S tem bo oddaja vloge enostavnejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov, so navedli na straneh Finančne uprave RS. 

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki (na tej strani kliknite na povezavo "Napoved za odmero dohodnine 2023").

Vse dodatne informacije najdete tudi na straneh Finančne uprave RS.