Razkriti sodni dokumenti

V ZDA razkrita nekatera imena, povezana z Epsteinom, med njimi sta Clinton in Trump

D.K.
4. 1. 2024, 07.49
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 10.43
Deli članek:

V sredo so bili javno objavljeni številni sodni dokumenti, ki identificirajo sodelavce razvpitega spolnega prestopnika Jeffreyja Epsteina. Med njimi so številna znana imena.

Profimedia
Jeffrey Epstein in Ghislaine Maxwell

Profimedia
Jeffrey Epstein

Newyorška sodnica Loretta Preska je v sredo objavila prvi seznam več kot sto oseb, povezanih z ameriškim finančnikom Jeffreyjem Epsteinom, ki je bil aretiran 6. julija 2019 zaradi trgovine z ljudmi in so ga povezovali s številnimi drugimi vplivneži. 10. avgusta istega leta so ga našli mrtvega v njegovi celici v newyorškem zveznem zaporu, kjer so ugotovili, da si je sodil sam. Mladoletnicam je po navedbah zveznega tožilstva plačeval za masaže, ki so prerasle v spolne odnose, na ta način pa jih je leta zlorabljal. Tožbe zaradi Epsteinovega spolnega izkoriščanja mladoletnih deklet so se kljub njegovi smrti nadaljevale. Njegova nekdanja partnerka Ghislaine Maxwell je bila konec leta 2021 zaradi trgovanja s spolnimi uslugami obsojena na dve desetletji zapora. Na sodbo se je pritožila.

Nekatera od odmevnih imen v sodnih dokumentih so princ Andrew, nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, Donald Trump, Michael Jackson in David Copperfield.

Nekateri obtoženi kaznivih dejanj, medtem ko so mnogi zgolj priče 

Razkrita imena teh oseb so bila navedena v sodnih dokumentih, vloženih v okviru tožbe Virginie Giuffre proti Ghislaine Maxwell, a so bila doslej javnosti znana zgolj kot psevdonimi J Doe. Dokumenti vključujejo izvlečke izjav z zaslišanj in drugih postopkov v tej zadevi. Veliko teh imen pripada ljudem, ki so bili že pred tem razkritjem javno prepoznani kot sodelavci Epsteina. Vključitev imena na ta seznam sicer ne pomeni, da je bil omenjeni sodelavec obtožen nepravilnosti v zvezi z Epsteinom. Med imeni so tudi ljudje, ki se mimogrede omenjajo v sodnih postopkih.

Princ Andrew

Kar zadeva princa Andrewa, ki ga je Američanka Virginia Giuffre tožila zaradi spolne zlorabe, ko je bila mladoletna, je Maxwellova na enem od zaslišanj povedala, da je ta Epsteina obiskal na Deviških otokih, kjer so glede na obtožbe potekale zlorabe številnih deklet. Vendar po navedbah Maxwellove v času obiska Andrewa na otoku ni bilo nobenih deklic ali žensk, razen osebja, ki dela v hiši. Andrew in Giuffre sta sicer predlani dosegla dogovor o izvensodni poravnavi, princ pa je dobrodelni organizaciji za podporo žrtvam zlorab, ki jo je leta 2015 ustanovila Giuffre, namenil znatno vsoto denarja.

V dokumentih je omenjena še Johanna Sjoberg, ki naj bi jo Maxwellova pridobila za izvajanje spolnih uslug in ki je med zaslišanjem trdila, da jo je princ Andrew leta 2001 v Epsteinovem stanovanju na Manhattnu otipaval po prsih. 

Trump in Clinton

Glede na še en zapis iz zaslišanja Sjobergove je slednja dejala tudi, da je Epstein "enkrat rekel, da Clinton obožuje mlade, pri čemer je mislil na dekleta". Leta 2019 je Clintonov tiskovni predstavnik Angel Ureña zanikal trditve o Clintonovi vpletenosti v primer Epstein in v izjavi za javnost zapisal, da "predsednik Clinton ne ve ničesar o strašnih zločinih, ki jih je Jeffrey Epstein pred nekaj leti priznal na Floridi, ali o tistih, za katere so ga nedavno obtožili v New Yorku." Kot je znano, je imel Clinton med svojim prvim predsedniškim mandatom 18-mesečno afero z Monico Lewinsky, svojo takrat 22-letno pripravnico. Star je bila 49 let.

V dokumentih je omenjen tudi Donald Trump, o čigar povezanosti z Epsteinom se je veliko poročalo. Sjobergova je v izjavi denimo povedala, da sta z Epsteinom šla v eno od Trumpovih igralnic v Atlantic Cityju, ko je nevihta Epsteinovemu letalu preprečila pristanek v New Yorku. Podobno kot Clintona tudi nekdanjega predsednika ZDA Trumpa ne obtožujejo storitve kaznivih dejanj. 

Sjobergova je še povedala, da je bil pokojni glasbenik Michael Jackson v Epsteinovi vili v Palm Beachu in da je srečala slavnega čarovnika Davida Copperfielda. Vendar, kot je zatrdila, ni nobenega od teh gostov masirala. Kar zadeva Copperfielda, je dejala, da se je udeležil večerje na enem od Epsteinovih domov in "naredil nekaj čarovniških trikov". Potrdila je, da sta bila z Epsteinom prijatelja. 

Preostale dokumente, povezane z omenjeno tožbo, bo newyorška sodnica objavila v prihodnjih dneh.