Zgodovinsko nepovezani

Upor v Murskih Črncih; želijo odcepitev od Občine Tišina

J.V./STA
4. 1. 2024, 11.15
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 11.19
Deli članek:

Del prebivalcev kraja Murski Črnci želi, da se kraj odcepi od Občine Tišina in priključi Mesni občini Murska Sobota. Kot je novinarjem povedal predstavnik naselja v občinskem svetu Robert Gyorek, občine o tem uradno še niso obvestili, zdaj se seznanjajo s pravnimi postopki. Župan Tišine Franc Horvat pa opozarja, da je za to naselje občina v zadnjih letih namenila več kot milijon evrov.

Stanko Gruden
Fotografija je simbolična.

Na zboru občanov se je konec minulega leta zbralo okrog sto ljudi oz. približno četrtina prebivalcev Murskih Črncev, ki razmišljajo o možnosti izstopa iz občine Tišina. Želijo se kot rečeno priključiti Mestni občini Murska Sobota. 

Kot je za STA pojasnil Gyorek, so o tem v preteklosti že razmišljali, tudi zgodovinsko naj bi se naselje bolj povezovalo z Mursko Soboto kot s Tišino. Po njegovih besedah so razočarani, saj da se v naselje premalo vlaga. "Če bomo v občini Murska Sobota, ne more biti slabše, kot je zdaj," je dejal. Trenutno preučujejo pravne možnosti in postopke, kako naprej, zavedajo pa se, da je del prebivalcev proti zamenjavi občine.

V pismu, ki je zaokrožilo med prebivalci Murskih Črncev, neimenovani avtorji opozarjajo, da so ceste polne luž in neprevozne, asfaltirali pa jih naj ne bi še vsaj naslednja štiri leta. Dodajajo, da občina ni pokosila javnih površin v Murskih Črncih, medtem ko da znatno vlaga v infrastrukturo drugih naselij v občini in je pri tem po njihovem mnenju celo razsipna.

Župan Tišine Horvat je za STA dejal, da se v zamisel o odcepitvi ne želi vmešavati, saj imajo vsa legitimna sredstva, da poskusijo pobudo izpeljati. Občina sicer iz Murskih Črncev ni dobila nobenega dopisa ali pobude, so mu ga pa prinesli prebivalci, ki se s pobudo ne strinjajo. Po njegovih besedah je v pismu, ki je zaokrožilo, več neresnic. Med drugim to, da naj bi sam izjavil, da se v Murskih Črncih ne bo nič delalo, dokler bo župan. 

"Tega nikoli nisem rekel, niti ne vem, zakaj bi to rekel. Pravzaprav je ravno nasprotno: več kot milijon evrov smo v 13 letih, odkar sem župan, investirali prav v to naselje, samo lani 150.000 evrov," je zatrdil Horvat. Tako so vložili v komunalno ureditev Murskih Črncev, obnovo gasilskega doma, otroška igrala, kolesarsko počivališče in drugo, je naštel. "Razumem pa nezadovoljstvo prebivalcev, saj smo maja začeli v Murskih Črncih delati, potem pa so bile poplave, ki so za dolgo dela ustavile. Kar od 16. maja do 20. septembra so bila dela onemogočena, saj je bila podtalnica tako visoka, da je iz gradbene jame voda celo iztekala," je pojasnil.

Težava je morda tudi v tem, da so v zadnjih štirih letih urejali dve državni cesti, ki z Murskimi Črnci nista imeli zveze, je dodal. "A ti cesti sta bili zelo nevarni in res potrebni ureditve. Najlažje pa je seveda reči: 'Tam se dela, pri nas pa nič'," je še dejal Horvat. Občina Tišina ima nekaj manj kot 4000 prebivalcev, ki živijo v 12 naseljih: Petanjcih, Tropovcih, Tišini, Borejcih, Gederovcih, Gradišču, Krajni, Murskih Črncih, Murskih Petrovcih, Rankovcih, Sodišincih in Vanči vasi.