Prepoved

Turčija britanskim minolovcem ne dovoli vstopa v Črno morje

S.R.
2. 1. 2024, 16.15
Posodobljeno: 2. 1. 2024, 16.15
Deli članek:

Turške oblasti so danes sporočile, da v skladu z izvajanjem sporazuma iz Montreuxa britanskim vojaškim ladjam ne bodo omogočili prečkanja ožin Dardanele in Bospor.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Britanske oblasti so prejšnji mesec naznanile, da bodo v Črno morje poslali dve ladji svoje kraljeve mornarice, in sicer minolovca, ki bosta ukrajinski mornarici pomagala v pomorskih operacijah. Kot so danes sporočile turške oblasti, minolovcema ne bodo omogočili plovbe po njihovih vodah, saj bi s tem kršili mednarodni sporazum, ki ureja plovbo skozi ožini Bospor in Dardanele v vojnem času.

Turčija je namreč takoj po začetku ruske invazije na Ukrajino začela uveljavljati leta 1936 sklenjen sporazum iz Montreuxa. Ta določa prosto plovbo komercialnih ladij skozi Bospor in Dardanele, Turčiji pa obenem daje pravico, da v vojnem času onemogoči plovbo vojaških ladij skozi ožini. Izjema so le vojaške ladje, ki se vračajo v svoja oporišča oziroma pristanišča. Kot so poudarili danes, sporazum izvajajo »nepristransko in skrbno,« da bi preprečili stopnjevanje konflikta v Črnem morju. Dodali so, da ves čas vojne ohranjajo dobre odnose tako s Kijevom kot Moskvo.