"Bilo je kot v peklu"

Tragedija na letališču v Tokiu: Trčila zrakoplova, potniško letalo končalo v plamenih, umrlo pet ljudi

S.R.
2. 1. 2024, 11.48
Posodobljeno: 2. 1. 2024, 16.24
Deli članek:

Na vzletno-pristajalni stezi tokijskega letališča Haneda je danes po trčenju z manjšim letalom zagorelo potniško letalo letalske družbe Japan Airlines. S potniškega letala so uspeli pravočasno rešiti vse potnike in člane posadke, medtem ko je pet članov posadke manjšega letala izgubilo življenje.

Profimedia
Iz gorečega letala so pravočasno evakuirali vseh 367 potnikov.

Letalo Airbus A-350 je zagorelo po trčenju z manjšim letalom japonske obalne straže na vzletno-pristajalni stezi, poroča tiskovna agencija Reuters. Pilot manjšega letala Bombardier Dash-8 se je po prvih navedbah tiskovnega predstavnika obalne straže uspel rešiti iz letala, o stanju preostalih petih članov posadke pa zaenkrat nimajo informacij. Japonska javna medijska mreža NHK je pozneje potrdila, da je v nesreči vseh pet članov posadke izgubilo življenje. medtem ko je pilot utrpel hude poškodbe.

V obalni straži so še pojasnili, da je bilo v nesreči udeleženo eno njihovih letal, ki je bilo namenjeno na letališče Niigata na zahodni obali. Tja bi morali prepeljati humanitarno pomoč za žrtve včerajšnjega silovitega potresa, v katerem je umrlo najmanj 48 ljudi. Potniško letalo je po navedbah letalske družbe Japan Airlines prispelo s Hokaida.

Kot je razvidno s posnetkov, so potniško letalo pogoltnili ognjeni zublji, a so čudežno uspeli vseh 367 potnikov 12 članov posadke še pravočasno rešiti po napihljivi reševalni drči. Da se je zgodil čudež, meni tudi nekdanji pilot Rodger Whitfield, ki je za Sky News dejal, da je način, kako so z letala rešili potnike, "skoraj neverjeten. Priča smo bili čudežu."

"Celoten prostor je bil v nekaj minutah poln dima. Vrgli smo se na tla. Nato so se odprla zasilna vrata in mi smo zdrveli tja," je dogajanje za švedski časnik Aftonbladet opisal 17-letni švedski potnik Anton Deibe, ki je dejal še, da je bilo "kot v peklu. Nismo imeli pojma, kam gremo, samo stekli smo na prosto. Bil je kaos."

Profimedia
Nesreča na tokijskem letališču.