Magnituda 7,6

Foto: Potres terjal najmanj 48 smrtnih žrtev, še vedno iščejo preživele

S.R./STA
2. 1. 2024, 08.46
Posodobljeno: 2. 1. 2024, 10.12
Deli članek:

Na Japonskem nadaljujejo z iskanjem preživelih po silovitem potresu z žariščem na polotoku Noto, ki se nahaja približno 500 kilometrov severozahodno od Tokia. Število smrtnih žrtev je naraslo na 48.

Profimedia
Posledice včerajšnjega potresa na Japonskem.

Včerajšnji potres z magnitudo 7,6 so čutili milijoni prebivalcev. Po današnjih podatkih je umrlo najmanj 48 ljudi, a se utegne število še povečati. Približno polovico smrtnih žrtev so zabeležili v mestu Wajima, kjer je po potresu izbruhnil obsežen požar. Po poročanju javne medijske mreže NHK so gasilci zabeležili, da je v eni soseski zgorelo več kot 200 zgradb. 25 zgradb se je popolnoma porušilo, med njimi je 14 takšnih, v katerih bi lahko bili ujeti pogrešani.

Profimedia
Posledice včerajšnjega potresa na Japonskem.

Iskanje preživelih, ujetih v ruševinah, se medtem nadaljuje. V reševalni akciji sodeluje okoli tisoč reševalcev. "Pri iskanju in reševanju žrtev nesreče tekmujemo s časom," je poudaril japonski premier Fumio Kishida po sestanku s pristojnimi za odziv na naravne katastrofe. Dodal je, da imajo reševalci težave pri dostopu do severa polotoka Noto. Dejal je tudi, da je potres povzročil zelo veliko gmotno škodo. Reševanje je močno oteženo zaradi uničenih in neprevoznih cest, oblasti so bile zaradi razpok na pristajalni stezi primorane zapreti tudi bližnje letališče.

Japonska civilna zaščita je skupno evakuirala več kot 62.000 ljudi. Po potresu je še vedno brez oskrbe z električno energijo približno 33.000 gospodinjstev. Številna mesta so tudi brez tekoče vode.

Profimedia
Posledice včerajšnjega potresa na Japonskem.

Profimedia
Posledice včerajšnjega potresa na Japonskem.