Med deljenjem avtogramov

Video: Južnokorejskega opozicijskega voditelja napadalec zabodel v vrat

S.R.
2. 1. 2024, 07.54
Posodobljeno: 2. 1. 2024, 07.54
Deli članek:

V južnokorejskem pristaniškem mestu Busan na jugovzhodu države je napadalec zabodel 59-letnega predsednika opozicijske Demokratske stranke Lee Jae-myunga. Slednji je utrpel rane na predelu vratu, a je napad preživel.

Profimedia
Lee Jae-myung je napad preživel, njegovo življenje ni ogroženo.

Napad se je odvil med novinarsko konferenco po Jae-myungovim obisku gradbišča na bližnjem otoku Gadeok, kjer gradijo novo letališče. Po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap se je napadalec Jae-myungu približal pod pretvezo, da je njegov podpornik. Kot je razvidno s posnetkov, je na glavi nosil papirnato krono, na kateri je imel zapisano ime južnokorejskega opozicijskega voditelja. Pretvarjal se je, da želi njegov avtogram, nato ga je nenadoma napadel s približno 20 do 30 centimetrov dolgim nožem. Napadalca so na kraju pridržale varnostne službe.

Lee Jae-myung je približno 20 minut po napadu že ležal na operacijski mizi tamkajšnje univerzitetne bolnišnice, pozneje pa so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Seulu. Po navedbah zdravnikov njegovo življenje ni ogroženo.

Kot poroča britanski Guardian, je v Andongu rojeni Jae-myung odraščal v revščini. Kot mladenič je, namesto da bi obiskoval srednjo šolo, delal v tovarni, a je pozneje postal odvetnik, ki je deloval predvsem na področju državljanskih pravic. Na predsedniških volitvah leta 2022 je tesno izgubil proti kandidatu konservativne stranke in političnemu novincu Yoon Suk-yeolu. Predvideva se, da bo leta 2027 poskušal z vnovično kandidaturo, pri čemer v javnosti beleži močno podporo.