V silovitem napadu tudi smrtne žrtve

Foto in video: Putin uresničuje grožnje, proti Kijevu poletele hipersonične rakete kinžal

S.R.
2. 1. 2024, 10.02
Posodobljeno: 2. 1. 2024, 10.56
Deli članek:

V današnjih raketnih napadih na Kijev in Harkov so umrle najmanj štiri osebe. Še več deset jih je poškodovanih.

Olena Zelenska/X
Posledice današnjega raketnega napada v Kijevu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v včerajšnjem nagovoru naznanil, da bodo ruske sile okrepile napade na Ukrajino ter da sobotni ukrajinski raketni napad na ruski Belgorod »ne bo ostal nekaznovan.« V napadu na Belgorod je po navedbah lokalnih oblasti umrlo 25 ljudi, vključno s petimi otroki. Le dan pred tem napadom so ruske sile izvedle obsežen raketni napad na tarče po Ukrajini, v katerem je po navedbah ukrajinske strani umrlo več kot 40 ljudi, še približno 160 pa jih je bilo poškodovanih. V Kijevu so nato danes zgodaj zjutraj, prvi dan po Putinovem žolčnem opozorilu, znova odjeknile eksplozije. Napadu z brezpilotnimi letalniki je sledil silovit raketni napad.

Kot je poročal novinar francoske tiskovne agencije AFP, je bilo v Kijevu slišati več kot deset močnih eksplozij, ob katerih so se v središču ukrajinske prestolnice zatresle stavbe. Po navedbah lokalnih oblasti razbitine raket, ki so jih prestregli ukrajinski sistemi zračne obrambe, padle na več delov mesta, tudi na stanovanjske soseske. V delih Kijeva je posledično prišlo do požarov in izpadov električne energije.

Iz ukrajinskih zračnih sil so sporočili, da je Rusija nad Kijev poslala hipersonične rakete kinžal, ki jih je Putin v preteklosti rad predstavil kot orožje prihodnosti, proti kateremu ni obrambe. V resnici gre zgolj za predelano različico izjemno nevarne balistične rakete iskander, ki pa se jo namesto s tal izstreli z letala, zato tudi lahko dosega takšne hitrosti. Že pred napadom, ko so se v Kijevu oglasile sirene, ki opozarjajo na zračni napad, so sporočili, da je z ruskih vojaških letališč vzletelo devet ruskih strateških bombnikov Tupolev Tu-95MS.

V napadu na Kijev je po prvih podatkih umrla najmanj ena oseba, še približno 20 jih je poškodovanih. Pozneje so poročali še o dveh smrtnih žrtvah na območju kijevske regije. Ena oseba je umrla tudi v Harkovu, ki je bil danes prav tako tarča ruskih raket. Te so po navedbah lokalnih oblasti poškodovale stanovanjske zgradbe in civilno infrastrukturo. Še najmanj 40 oseb je poškodovanih.

Kot je pozneje potrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so v današnjih napadih umrle štiri osebe, še najmanj 92 pa jih je poškodovanih. Dejal je, da je Rusija od 31. decembra v napadih uporabila približno 170 brezpilotnih letalnikov tipa šahed in več deset različnih raket.

Vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni je medtem sporočil, da so ukrajinski sistemi zračne obrambe danes sestrelili deset raket kinžal, 59 manevrirnih izstrelkov in tri manevrirne izstrelke kalibr.

Poleteli poljski lovci

Medtem so iz poljske vojske po poročanju STA sporočili, da so po silovitih raketnih napadih na Ukrajino na svojo vzhodno mejo napotili štiri lovska letala F-16, da bi zaščitili svoj zračni prostor. Na Poljskem so se okrepili pomisleki glede varnosti, potem ko je v petek med intenzivnim zračnim napadom na Ukrajino poljski zračni prostor preletela ruska raketa.