Patriot poškodovan

Američani potrdili, Putinove super rakete kinžal so bile delno uspešne

S.R.
17. 5. 2023, 08.38
Posodobljeno: 17. 5. 2023, 09.11
Deli članek:

Ameriške oblasti so potrdile, da je sistem zračne obrambe patriot, ki je nameščen na območju Kijeva, v silovitem raketnem napadu utrpel poškodbe.

Profimedia
Kijev je prve ameriške sisteme zračne obrambe patriot prejel aprila.

Ruske sile so v noči na torek nad Kijev poslale rafal raket in brezpilotnih letalnikov. Kot je včeraj pojasnil vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni, je ukrajinska zračna obramba uspela prestreči devet manevrirnih izstrelkov kalibr, tri balistične rakete iskander in, kar je še najbolj osupljivo, šest hipersoničnih raket kinžal, ki jih je ruski predsednik Vladimir Putin v preteklosti rad predstavil kot orožje prihodnosti, proti kateremu trenutno ni obrambe. Za ukrajinsko obrambo so sicer pred prihodom ameriškega sistema zračne obrambe patriot nerešljivo uganko predstavljale že izjemno nevarne balistične rakete iskander. V primeru kinžala gre v resnici zgolj za predelano različico te rakete, ki pa se jo namesto s tal izstreli z letala, zato tudi lahko dosega takšne hitrosti. Kljub temu do nedavnega ni bilo znano, ali se lahko z njo kosa ameriški sistem patriot. Da je to mogoče, je postalo jasno že na začetku maja, ko je sistem uspešno prestregel prvi primerek teh pregrešno dragih raket, s katerimi so ruske sile sicer izjemno varčne. V Kijevu so že takrat navedli, da je bil takrat tarča kinžala v resnici sistem patriot, zato morda ni presenečenje, da so Rusi tokrat poskusili kar s šestimi. Deloma jim je kot kaže uspelo.

Profimedia
Ruski MiG-31, oborožen z raketo kinžal.

Kot so že včeraj slavnostno naznanili na ruskem obrambnem ministrstvu, jim je v nočnem napadu uspelo uničiti ameriški sistem zračne obrambe patriot. Za kaj takega niso uspeli predložiti dokazov, ukrajinske oblasti pa so se glede tega vprašanja zavile v molk. So pa na drugi strani ameriške oblasti zvečer potrdile, da je bil sistem patriot v napadu verjetno poškodovan, a kaže, da ni bil uničen. Po današnjem poročanju tiskovne agencije Reuters med Kijevom in Washingtonom že tečejo pogovori o tem, kako bi ga najlažje popravili, pri čemer zaenkrat kaže, da sistema ne bo treba odpeljati iz Ukrajine. Ob tem je treba poudariti, da celoten sistem patriot sestavljajo ločene baterije, radarski sistem in druga podporna vozila, ki se po namestitvi nahajajo na različnih lokacijah. Zaenkrat ni znano, kateri od teh delov je poškodovan.