Svet

WHO zaskrbljen zaradi širjenja nalezljivih bolezni v Gazi

D.K./STA
30. 12. 2023, 13.30
Deli članek:

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je v petek izrazil zaskrbljenost zaradi nevarnosti širjenja nalezljivih bolezni na območju Gaze, kjer že skoraj tri mesece divja vojna med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.

Profimedia
Na območju Gaze že skoraj tri mesece divja vojna med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas

"Medtem ko so ljudje še naprej množično razseljeni po južnem delu Gaze, pri čemer so se bile nekatere družine prisiljene večkrat preseliti, mnogi pa so se zatekli v prenatrpane zdravstvene ustanove, moji kolegi iz WHO in jaz ostajamo zelo zaskrbljeni zaradi naraščajoče nevarnosti nalezljivih bolezni," je na družbenem omrežju X sporočil Tedros.

Kot je dejal, so od sredine oktobra do sredine decembra zabeležili približno 180.000 primerov okužb zgornjih dihal in več kot 136.000 primerov diareje, od tega polovico pri otrocih, mlajših od pet let.

Zabeležili so tudi 55.400 primerov uši in garij, 5330 primerov noric in 42.700 primerov kožnega izpuščaja, vključno s 4722 primeri impetiga, zelo nalezljive bakterijske okužbe kože.

Izrael, ki je odločen uničiti Hamas po napadih njegovih pripadnikov na izraelsko ozemlje 7. oktobra, medtem nadaljuje neusmiljeno bombardiranje območja Gaze in kopenske operacije.

Po podatkih palestinskih oblasti v Gazi je bilo v izraelskih napadih na enklavo doslej ubitih več kot 21.500 ljudi, večinoma žensk in otrok. Na izraelski strani je bilo 7. oktobra v napadu pripadnikov Hamasa ubitih nekaj manj kot 1200 ljudi. Hamas je tudi zajel 240 talcev, od katerih jih na območju Gaze še vedno zadržuje kakih 130.