Je šlo za tehnično napako?

Neznani predmet nad Poljsko najverjetneje ruska raketa

S.Č./STA
29. 12. 2023, 16.13
Posodobljeno: 29. 12. 2023, 16.16
Deli članek:

Neznani predmet, ki je davi iz Ukrajine vstopil v zračni prostor Poljske, je najverjetneje bila ruska raketa, ki pa je zgolj prečkala poljsko nebo, je danes pojasnil načelnik poljskega generalštaba Wieslaw Kukula, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Profimedia
Neznani predmet nad Poljsko najverjetneje ruska raketa.

Po srečanju sveta za nacionalno varnost, ki ga je sklical predsednik Andrzej Duda, je Wieslaw Kukula povedal še, da so na teren napotili strokovnjake, ki bodo ugotovili, ali je pri spremljanju projektila morda prišlo do tehnične napake.

Da je incident nad vzhodno Poljsko mogoče povezati z današnjim obsežnim ruskim raketnim napadom na Ukrajino, je za poljsko televizijo TVN24 že prej dejal tiskovni predstavnik operativnega poveljstva oboroženih sil Jacek Goryszewski.

Povišana bojna pripravljenost na Poljskem

Poljske sile so v odzivu povišale bojno pripravljenost zračne obrambe, vzletela sta tudi lovca. Po navedbah Kijeva so ruske sile ponoči in zjutraj nad Ukrajino iz več smeri izstrelile 122 raket in 36 t. i. kamikaze dronov. Zračna obramba je sestrelila 70 odstotkov izstrelkov.

Če gre pri neznanem predmetu nad Poljsko res za raketo, to ne bi bil prvi tak incident. Novembra 2022 je na poljsko vas Przewodow blizu meje z Ukrajino padel izstrelek ukrajinske zračne obrambe in terjal dve smrtni žrtvi.