Postavili že 15 šotorov

Aktivisti v Beogradu začeli 24-urno blokado

S.Č./STA
29. 12. 2023, 15.42
Posodobljeno: 29. 12. 2023, 15.44
Deli članek:

Neformalna skupina srbskih študentov in dijakov Borba je danes začela 24-urno blokado pred ministrstvom za državno upravo in javno samoupravo v Beogradu zaradi domnevnih nepravilnosti na nedavnih parlamentarnih in lokalnih volitvah. Še naprej zahtevajo vpogled v volilne imenike ter razveljavitev volitev na vseh ravneh.

Profimedia
Protesti potekajo že od minulega ponedeljka.

Protestniki so doslej na križišču blizu ministrstva postavili že 15 šotorov. Od ministrstva zahtevajo vpogled v volilne imenike zaradi suma o na tisoče vpisanih t. i. fantomskih volivcev ter razveljavitev volitev na vseh ravneh ob prehodnem ponovnem pregledu skupnega volilnega imenika. Protesta so se udeležili tudi nekateri opozicijski poslanci.

Po poročanju portala srbske televizije N1 je zaradi blokade promet oviran v smeri državnega zbora in ceste, ki vodi do avtoceste. Aktivisti medtem za čas protesta napovedujejo pester program, ki bo med drugim vključeval okrogle mize, predavanja in koncerte.

Protesti potekajo že od minulega ponedeljka

Na predčasnih parlamentarnih in lokalnih volitvah, ki so potekale tudi v Beogradu, ter pokrajinskih volitvah v Vojvodini je slavila vladajoča Srbska napredna stranka (SNS). Domači in tuji opazovalci so poročali o številnih nepravilnostih, med drugim o skupinskem glasovanju in kršitvah tajnosti glasovanja.

Protesti v Beogradu zaradi domnevnih volilnih goljufij potekajo že od minulega ponedeljka. K protestom je pozvala opozicijska koalicija Srbija proti nasilju (SPN), ki rezultatov volitev ne priznava in zahteva ponovne volitve, v tej zahtevi pa so se jim pridružile tudi nekatere druge opozicijske stranke.