16 mrtvih

Ukrajina tarča največjega ruskega napada iz zraka od začetka agresije

J.V./STA
29. 12. 2023, 12.50
Posodobljeno: 29. 12. 2023, 14.16
Deli članek:

Rusija je ponoči izvedla največji napad iz zraka od začetka vojne pred skoraj dvema letoma, je danes povedal vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni. Zračna obramba je prestregla 70 odstotkov izstrelkov, po zadnjih podatkih je bilo ubitih najmanj 16 ljudi.

Profimedia
Rusi so iz več smeri nad Ukrajino izstrelili 122 raket in 36 t. i. kamikaze dronov.

Po navedbah Zalužnega so ruske sile nad Ukrajino iz več smeri izstrelile 122 raket in 36 t. i. kamikaze dronov. Med cilji ruskih napadov so bila industrijska in vojaška poslopja ter ključna infrastruktura. V napadu, ki je trajal več ur, so ruske sile uporabile balistične in manevrirne rakete, drone in strateške bombnike. 

Po napadih, ki so po zadnjih podatkih doslej terjali 16 smrtnih žrtev, še najmanj 97 ljudi pa je ranjenih, se je oglasil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je sporočil, da so med zadetimi objekti tudi izobraževalne ustanove, večnadstropni stanovanjski objekti, nakupovalno središče in porodnišnica.

Napade je obsodil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in jih na omrežju X označil za strahopetnege. Ob tem je ponovil, da bo EU stala z Ukrajino, kolikor dolgo bo potrebno. Rusija napada neposredno ni komentirala.

V današnjem dnevnem poročilu je ruska vojska sporočila le, da je med 23. in 29. decembrom izvedla 50 napadov in en veliki udar, pri čemer naj bi zadela vse tarče. Kot so še pojasnili iz oboroženih sil, so ciljali vojaške tarče.