Nenehna rast cen

Cene poslovnih nepremičnin v tretjem četrtletju krepko navzgor

A.S./STA
29. 12. 2023, 14.40
Posodobljeno: 29. 12. 2023, 14.47
Deli članek:

Podražile so se tako pisarne kot tudi trgovski in storitveni lokali, število prodaj pa ostaja majhno, je danes objavil državni statistični urad.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Cene poslovnih nepremičnin so se v letošnjem tretjem četrtletju v primerjavi s četrtletjem prej krepko zvišale, in sicer za 7,2 odstotka, s čimer se nadaljuje triletno obdobje nenehne rasti cen. 

Kot so navedli statistiki, so k skupnemu dvigu cen drugo četrtletje zapored najbolj prispevala krepka podražitev trgovskih in storitvenih lokalov, in sicer za 10,9 odstotka, medtem ko so pisarne podražile za 3,4 odstotka.

Kljub četrtletnim nihanjem cen se nadaljuje trend postopne rasti cen poslovnih nepremičnin, ki traja že tri leta.

Rast cen trgovskih in storitvenih lokalov je doslej zaostajala za rastjo cen pisarn, s podražitvami v zadnjih dveh četrtletjih pa se je zaostanek precej zmanjšal, so navedli statistiki. Cene pisarn so bile v opazovanem četrtletju za 47,8 odstotka višje kot leta 2015, cene trgovskih in storitvenih lokalov pa za 35,5 odstotka.

Četrtletno število prodanih poslovnih nepremičnin ostaja nizko, prodanih je bilo 181 poslovnih nepremičnin, kar je najmanj v zadnjih treh letih. Skupna vrednost vseh prodanih nepremičnin je bila celo medtem nekoliko višja od vrednosti iz predhodnih četrtletij.

Na letni ravni so se cene poslovnih nepremičnin dvignile še dvanajsto zaporedno četrtletje, in sicer za 9,3 odstotka. Podražitve so predvsem posledica rasti cen trgovskih in storitvenih lokalov za 16,2 odstotka, medtem ko so bile cene pisarn višje za šest odstotkov.