Na Hrvaškem

V Osijeku kmalu začetek gradnje več kot 700 milijonov evrov vrednega kliničnega centra

A.S./STA
29. 12. 2023, 16.03
Deli članek:

Na Hrvaškem so končali pripravo dokumentacije za strateški projekt gradnje in opreme novega kliničnega centra v Osijeku.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Naložbo ocenjujejo na 715 milijonov evrov, po pisanju hrvaškega časnika Večernji list pa se bo raztezal na 215.000 kvadratnih metrih na šestih nadzemnih in dveh podzemnih etažah.

Osiješki župan Ivan Radić je na omrežju Instagram ta teden sporočil, da je zemljišče za gradnjo novega KBC Osijek septembra darovalo mesto Osijek, hrvaška vlada pa je nato sprejela odlok o spremembi namembnosti zemljišča. S tem so izpolnili pogoje za začetek postopka pridobivanja gradbenega dovoljenja za izgradnjo objekta.

Gradbeno dovoljenje bodo po pisanju Večernjega lista dobili v prvih mesecih leta, objekt pa bodo predvidoma zgradili v naslednjih petih letih. Imel bo 1300 postelj in 38 kirurških dvoran ter 1400 parkirnih prostorov.

Priprava projektno-tehnične in studijske dokumentacije je trajala eno leto, pri njej pa je sodelovala ekipa 60 inženirjev. Stala je okoli 4,7 milijona evrov, od katerih je skoraj štiri milijone evrov prispeval evropski sklad za regionalni razvoj.

KBC Osijek je edina ustanova prve kategorije na vzhodu Hrvaške, h kateri po besedah pomočnice direktorja za finančno poslovanje te ustanove Sanje Pešić gravitira sedem zdravstvenih ustanov in okoli 900.000 pacientov.