ZDA

Vrhovno sodišče Michigana proti odstranitvi Trumpa z glasovnic

S.Š./STA
27. 12. 2023, 21.45
Deli članek:

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Michigan je danes zavrnilo poskus odstranitve bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa z glasovnic za strankarske volitve predsedniških kandidatov za volitve novembra 2024, poročajo ameriški mediji.

Profimedia
Donald Trump

Trumpa je septembra v Michiganu tožila skupina Svoboda govora za ljudstvo, ki je podobni tožbi vložila tudi v Minnesoti in Oregonu.

Sodišče je na prvi stopnji odločilo, da zakonodaja državi Michigan med drugim ne daje pristojnosti za odločanje o tem, kdo je lahko uvrščen na glasovnice na strankarskih volitvah predsedniških kandidatov. Prizivno sodišče se je strinjalo in dodatno razložilo, da gre le za vprašanje strankarskih volitev, ne pa tudi splošnih volitev. To pomeni, da se lahko tožba vloži znova, če Trump postane predsedniški kandidat republikanske stranke, poroča CNN.

Vrhovno sodišče pa je danes v kratki odločitvi sporočilo, da ni prepričano, da lahko odloča o tem vprašanju pred strankarskimi volitvami v državi 27. februarja 2024.

Vrhovno sodišče Kolorada je nedavno nasprotno sklenilo, da je pristojno za odločitev o tem, ali je Trump lahko uvrščen na glasovnice in razsodilo, da ni upravičen, ker je prekršil 14. amandma k ameriški ustavi s tem, da je kot nekdanji javni uslužbenec sodeloval pri uporu proti državi.

Trump odločitev pozdravil kot zmago

Trump nikoli ni priznal izida predsedniških volitev leta 2020, njegovi privrženci pa so 6. januarja 2021 napadli kongres, ker so skušali preprečiti formalno potrditev njegovega poraza proti demokratu Joeju Bidnu.

Vrhovno sodišče Kolorada je uveljavljanje svoje odločitve sicer zadržalo do 4. januarja, da Trumpu omogočijo čas za pritožbo na zvezno vrhovno sodišče, kar je že storil.

Čeprav odločitev vrhovnega sodišča Michigana ni dokončna in zadeva le strankarske volitve, jo je Trump pozdravil kot zmago. "Patetični poskus nameščanja volitev propada po vsej deželi, vključno v državah, ki so se zgodovinsko nagibale k demokratom," je objavil na svojem družbenem mediju Truth Social.

"Odločitev sodišča nas je razočarala, vendar bomo kasneje nadaljevali s prizadevanji, da potrdimo ključno ustavno načelo za zaščito naše republike," je sporočil pravnik v tožbi Mark Brewer, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Marca se bo v Washingtonu začel zvezni sodni proces proti Trumpu zaradi spodnašanja izida volitev in napada na kongres, za podobna kazniva dejanja pa je obtožen tudi na državni ravni v Georgii. Na Floridi se sooča še z zveznim kazenskim postopkom zaradi prisvojitve zaupnih dokumentov.