Za isto ceno kot flašo piva

Bodo v Švici legalizirali kokain?

S.Š.
20. 12. 2023, 15.54
Posodobljeno: 20. 12. 2023, 15.56
Deli članek:

V švicarski prestolnici razmišljajo o pilotnem projektu, ki bi omogočil prodajo kokaina za rekreativno uporabo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Povsod po svetu se spreminjajo metode in politike boja proti drogam. Ameriška zvezna država Oregon je denimo leta 2021 dekriminalizirala posedovanje majhnih količin kokaina kot del programa za zdravljenje odvisnosti.

Številne evropske države, vključno s Španijo, Italijo in Portugalsko, nimajo več zaporne kazni za posedovanje mamil, kamor sodi tudi kokain, a nikjer stvari niso šle tako daleč kot ta predlog iz Berna.

Parlament v Bernu je namreč podprl podprl idejo, ki bi omogočila prodajo kokaina za rekreativno uporabo, zdaj pa se je treba spopasti z nasprotovanjem mestnih oblasti. Če bo predlog sprejet, bo ta zahteval tudi spremembo nacionalne zakonodaje.

Odmerek kokaina za približno isto ceno kot pivo

Švica ponovno razmišlja o svojem stališču do legalizacije drog zato, ker so nekateri politiki in strokovnjaki kritizirali popolne prepovedi, češ da so te povsem neučinkovite. "Vojna proti mamilom je spodletela. Iskati moramo nove ideje. Nadzor in legalizacija bi lahko bila učinkovitejša od zgolj represije," je po poročanju Reutersa dejala Eva Chen, članica bernskega sveta iz stranke Alternativna levica.

Bogata Švica ima eno najvišjih stopenj uporabe kokaina v Evropi. "Trenutno imamo v Švici veliko kokaina, visoke kakovosti in po najnižjih cenah. Danes lahko dobite odmerek kokaina za približno 10 frankov, kar ni veliko več od cene piva," je dejal Frank Zobel, namestnik direktorja Addiction Switzerland.

Potrebna je sprememba zakona

Za izvedbo pilotnega projekta bi moral DZ spremeniti zakon o prepovedi rekreacijskega uživanja drog. Vsako legalizacijo bi spremljali tudi nadzor kakovosti in informacijske kampanje, je dejal Chen.

Strokovnjaki so glede novega predloga sicer razdvojeni, saj tudi tiste, ki podpirajo program, skrbijo morebitne negativne in nevarne posledice. "Kokain je ena izmed najbolj zasvojljivih substanc," je dejal Boris Quednow iz Centra za psihiatrične raziskave na Univerzi v Zürichu.

Po drugi strani Thilo Beck iz Arud Zentrum für Suchtmedizin, največjega centra za medicino odvisnosti v Švici, meni, da je napočil čas za bolj »zrelo« politiko do kokaina. "Kokain ni zdrav - a resničnost je taka, da ga ljudje uporabljajo. Tega ne moremo spremeniti, zato bi morali poskušati zagotoviti, da ga ljudje uživajo na najvarnejši in najmanj škodljiv način," je dejal Beck.