Prvi zimski dan

Zimski solsticij : Potovanje skozi čas in tradicijo

Mirela Smajić, IzBrano z Mirelo
20. 12. 2023, 16.11
Posodobljeno: 20. 12. 2023, 23.33
Deli članek:

Praznovanje zimskega solsticija ni le običaj, temveč potovanje skozi čas, ki nas popelje nazaj v neolitsko dobo. Takrat so človeške skupnosti globoko spoštovale naravne cikle in častile Boginjo.

AdobeStock
zimski solsticij (ležeča)

To zavedanje, da je njihov obstoj neposredno povezan s kontinuiteto njihove linije in sposobnostjo pridelovanja hrane, predstavlja temelj sodobnega praznovanja zimskega solsticija.

KOLO OSMICE: SIMBOLIKA IN POMEN

V srcu te tradicije je tako imenovano kolo osmice – zaporedje osmih sezonskih praznikov, ki so kot sveti obredi služili ohranjanju ravnotežja med žensko in moško energijo. Ta dinamika odraža globoko povezanost človeštva z ritmi Zemlje in vesolja. Med temi prazniki so štirje solarni, ki vključujejo dva solsticija in dvoje enakonočij, ter štirje ognjeni prazniki, ki dodajo toplino in svetlobo v prehodne trenutke med glavnimi solarnimi dogodki.

ZIMSKI SOLSTICIJ: ČAS PREOBRAZBE

Zimski solsticij, znan tudi kot »yule«, predstavlja čaroben trenutek, ko severna hemisfera doživi svoj najkrajši dan, 21. decembra, medtem ko južna hemisfera praznuje 21. junija. Ta čas ni samo astronomski pojav, ampak tudi globoko duhovna izkušnja, ki simbolizira ponovno rojstvo svetlobe v najtemnejšem obdobju leta in praznovanje novega začetka, upanja in preobrazbe.

SODOBNE PRAKSE PRAZNOVANJA

Da bi ta starodavni obred dobil nov pomen v sodobnem kontekstu, je ključno, da presežete tradicionalne rituale. Udeležba na delavnicah ali organizacija druženj, ki so namenjena izdelavi naravnih venčkov in pripravi tradicionalnih prazničnih jedi, lahko obogati vaše praznovanje zimskega solsticija. Prav tako so lahko del praznovanja vodene meditacije, ki se osredotočajo na obnovo, preobrazbo in povezovanje z naravo. Vse to vam bo omogočilo, da se poglobite v svoj notranji svet, izkusite mir ter spodbudite osebno in duhovno rast.

OPAZOVANJE ZVEZD: POVEZOVANJE Z VESOLJEM

Čas zimskega solsticija lahko izkoristite tudi za skupno opazovanje zvezd, kar predstavlja priložnost za povezovanje z naravo in nebesnimi telesi. Tako boste poglobili osebno dimenzijo solsticijevega praznovanja.
Praznovanje zimskega solsticija je priložnost za ustvarjanje globokih in smiselnih izkušenj, ki združujejo različne aspekte našega življenja.

(Članek je navdihnjen po knjigi Modrost Boginje)