Statistični podatki

Novembra izdanih za petino več gradbenih dovoljenj za stavbe

A.S./STA
20. 12. 2023, 14.10
Deli članek:

V Sloveniji so novembra izdali 513 dovoljenj za stavbe, kar je za 22 odstotkov več kot oktobra. Za stanovanjske stavbe so jih izdali 219 ali pet odstotkov več, za nestanovanjske pa 294 ali 38 odstotkov več.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Načrtovanih je bilo 347 stanovanj ali eno več kot mesec prej, je danes sporočil statistični urad.

Skupna površina načrtovanih stavb bo merila več kot 183.000 kvadratnih metrov ali za 53 odstotkov več od površine stavb, predvidenih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi oktobra.

Površina načrtovanih stanovanjskih stavb je večja za tri odstotke, načrtovana površina nestanovanjskih pa je merila več kot dvakrat toliko kot površina, predvidena z oktobrskimi gradbenimi dovoljenji. Večja je bila predvsem zaradi načrtovane gradnje večjih industrijskih in skladiščnih stavb, so zapisali statistiki.

V enostanovanjskih stavbah je bilo načrtovanih 208 stanovanj oz. za 12 odstotkov več, v večstanovanjskih stavbah pa 138 ali za deset odstotkov manj. Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi novembra, je bilo največ stanovanj predvidenih v podravski statistični regiji, in sicer 117 ali 34 odstotkov vseh.

Sledile so osrednjeslovenska statistična regija s 65 stanovanji (19 odstotkov vseh) ter obalno-kraška in jugovzhodna Slovenija s po 39 stanovanji (v vsaki 11 odstotkov vseh). V drugih regijah je bilo predvidenih manj stanovanj, v zasavski statistični regiji denimo le eno stanovanje.