Poziv upravi RTV Slovenija

Program Ars in kulturne programe RTV Slovenija podprl tudi Slovenski Pen

A.S./STA
20. 12. 2023, 13.25
Deli članek:

Slovenski center Pen se je pridružil podpori programu Ars in pozivu k ohranitvi kulturnih vsebin RTV Slovenija. Podporo programu Ars so izrekli tudi v Društvu slovenskih književnih prevajalcev (DSKP).

Marko Vavpotič / M24
/

Slovenski center Pen je pozval predvsem svet in novo upravo RTV Slovenija, naj se vzdržita omejevanja kulturnih vsebin in oddaj, ustanovitelja RTV Slovenija pa, naj uredi zakonsko podlago tako, da bo financiranje RTV Slovenija vzdržno in bo omogočalo razvoj javnega servisa namesto krčenja. Pozval je tudi k razmisleku o dvigu naročnine, ki nespremenjena ostaja že skoraj 12 let.

Pri Slovenskem centru Pen so še izpostavili, da sta javni radio in televizija najpomembnejša dejavnika pri širjenju slovenskega knjižnega jezika, prav tako pa tudi pomembna pri širjenju znanstvenih vsebin, še posebej oddaje tretjega radijskega programa Ars. Ukinjanje in krčenje kulturnih programov so ocenili kot ekonomsko cenzuro slovenskega umetniškega ustvarjanja.

Opozorili so tudi na druge vidike kulturno-umetniškega pomena RTV vsebin, kot so video in avdio arhiv RTV Slovenija, radijske igre, glasbena produkcija, literarne in kritiške oddaje ter pogovorne oddaje s strokovnjaki, ki prinašajo najnovejše znanstvene dosežke z raznih področij in so neprecenljivega pomena za družbeni napredek.

V DSKP prav tako nasprotujejo krčenju programskih sredstev. Kot so izpostavili, je program Ars ključnega pomena tako za književno prevajanje, za obveščanje širše javnosti o najkakovostnejših delih prevodne književnosti kot za kritiško refleksijo prevodov ter za razvoj mladih prevajalk in prevajalcev.

Ti so, kot so zapisali pri DSKP, z radijskimi prevodi stopali na svojo poklicno pot pod budnim očesom strokovno podkovanih urednic in urednikov, lektorjev in lektoric, ki ves čas delujejo tudi kot izjemni in zavzeti mentorji, za kar se jim na DSKP tudi iskreno zahvaljujejo.

S krčenjem programskih sredstev bo po mnenju DSKP nastala nepopravljiva škoda tudi pri že tako okrnjenih možnostih objave odlomkov iz novih književnih prevodov, predvsem izginjajoče prevodne poezije, vodi pa tudi v popolno osiromašenje poglobljenih kritiških uvidov, saj je program Ars, kot so zapisali, pogosto njihova poslednja trdnjava.

Spomnili so še, da prireditev ob podelitvi nagrade Radojke Vrančič na Slovenskem knjižnem sejmu že več let poteka pod okriljem programa Ars, kar na DSKP jemljejo kot posebno čast in priznanje književnemu prevajanju kot enemu osrednjih gradnikov slovenskega kulturnega življenja.

Poleg Slovenskega centra Pen in DSKP so program Ars med drugim podprli Društvo slovenskih pisateljev, Društvo slovenskih skladateljev, Slovenska matica in druga stanovska društva.

Tudi uredniki vseh osmih uredništev in odgovorni urednik kulturnega in umetniškega programa TV Slovenija Andraž Pöschl so v torek vse pristojne pozvali, naj v soglasju s stroko poiščejo dolgoročno sistemsko rešitev v obliki sodobnega zakonskega okvira za javno RTV z učinkovitim financiranjem javne RTV.

V pozivu so še opozorili, da se bodo kulturni programi ob finančnem siromašenju programa za prihodnje leto potopili pod raven, ki so jo dolžni zagotavljati gledalcem javne televizije.

Spomnili so tudi, da se kulturni in umetniški program TVS že več kot desetletje sooča z nenehnim zniževanjem sredstev za svoje oddaje in da gledalcem že dolgo ne zmorejo ponuditi primernejšega števila zahtevnejših dokumentarnih, igranih, opernih in baletnih vsebin.

Poleg odgovornega urednika KUP in v. d. urednika uredništva dokumentarnih oddaj Pöschla so se pod poziv podpisali urednik uredništva glasbenih in baletnih oddaj Daniel Celarec, urednica uredništva oddaj o kulturi Natalija Gorščak, urednica uredništva otroških in mladinskih oddaj Martina Peštaj, urednica uredništva izobraževalnih oddaj Katja Stamboldžioski, urednik uredništva verskih oddaj Vid Stanovnik, urednik uredništva igranih oddaj Jani Virk in urednica uredništva tujih oddaj Neli Vozelj Aberšek.