Ugotovljene kršitve

Inšpekcija nad geodetska podjetja

J.V./STA
20. 12. 2023, 14.35
Posodobljeno: 20. 12. 2023, 14.37
Deli članek:

Geodetska inšpekcija je v nadzoru 20 naključno izbranih geodetskih podjetij v dveh ugotovila neizpolnjevanje zakonskih pogojev za poslovanje, od tega je eno kršitev že odpravilo. Inšpekcijski postopek je še v teku pri devetih zavezancih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot je danes objavil Inšpektorat RS za naravne vire in prostor, v okviru katerega deluje geodetska inšpekcija, so za nadzor iz poslovnega registra naključno izbrali 20 subjektov, ki imajo kot glavno dejavnost registrirano geofizikalne meritve in kartiranje in so enakomerno razpršena po celotni Sloveniji. Med temi je bilo šest samostojnih podjetnikov in 14 družb z omejeno odgovornostjo, od tega trije geodetski biroji.

Preverjali so med drugim, ali izpolnjujejo pogoje za opravljanje geodetske inženirske dejavnosti po zakonu o arhitekturni in inženirski dejavnosti, med katerimi je, da je v družbi zaposlen oz. je njen lastnik vsaj en pooblaščeni inženir geodezije, da ima zagotovljeno zavarovanje pred odgovornostjo za škodo in da ni v stečajnem postopku. Za geodetske biroje veljajo še dodatni pogoji.

V nadzoru so ugotovili, da dva gospodarska subjekta nista izpolnjevala pogojev za opravljanje geodetske inženirske dejavnosti. Eden je kršitev zakonodaje že odpravil.

Inšpekcijski postopek je še v teku pri devetih zavezancih. Od sedmih zavezancev še pričakujejo ustrezno izjavo in dokumentacijo, k predložitvi katere so jih pozvali. V devetih primerih so subjekti posredovali skupaj z izjavo vso zahtevano dokumentacijo.

Zavarovanje pred odgovornostjo za škodo so subjekti izkazali s sklenjeno polico za zavarovanje splošne in poklicne odgovornosti iz geodetske dejavnosti, z ustreznim potrdilom pristojnega sodišča so izkazali, da niso v stečajnem postopku.