Napaka

V Berlinu bodo delno ponovili volitve iz leta 2021

M.G.
19. 12. 2023, 16.11
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 16.12
Deli članek:

Nemško sodišče je zaradi napak odredilo ponovitev državnih volitev leta 2021 v delih Berlina.

Profimedia
Slika iz volišča v Berlinu iz leta 2021. V kar petini volilnih okrajev je prišlo do hujših napak, zato bodo volitve ponovili.

Nemško sodišče je razsodilo, da se bodo morali volivci v petini berlinskih volilnih okrajev vrniti na volišča, če želijo, da se njihov glas šteje na državnih volitvah leta 2021. Kršitve so bile odkrite v 455 od 2256 volilnih okrožij v Berlinu, ki bodo morale po zakonu opraviti novo glasovanje v 60 dneh. Razsodba sodišča je bila sprejeta več kot dve leti po volitvah, ki so bile 26. septembra 2021, ko je množica logističnih napak, nedoslednosti in pomankljivosti skazila glasovalne mehanizme mesta.

Na nekaterih voliščih je pred zaključkom glasovanja zmanjkalo glasovnic, na drugih pa so bile listine za napačen okraj, zaradi česar je bilo veliko število neveljavnih glasovnic. Glasovanje v vseh volilnih okrajih naj bi se zaključilo ob 18. uri, vendar so nekatera volišča ostala odprta še za vse, ki so še čakali v vrsti. Številne glasovnice so bile torej oddane po izteku volilnega časa. Dodatne (logistične) težave pa je povzročal tudi Berlinski maraton, ki je potekal na isti dan.

Sicer pa se ne pričakuje, da bo omejen obseg ponovljenega glasovanja spremenil večino sedanje nacionalne vlade, tako imenovane "semaforske koalicije" med strankami Zelenih, Svobodnih demokratov in Socialnih demokratov.