Putinovo maslo?

Vrstijo se ugibanja u umoru Navalnega; že 14 dni se ne javi odvetnikom

J.V.
19. 12. 2023, 14.25
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 14.25
Deli članek:

Do nadaljnega so ustavljeni vsi sodni procesi zoper vodjo ruske opozicije, doker se ne ugotovi, kje se nahaja. Odvetniki so bili z njim nazadnje v kontaktu 6. decembra.

Profimedia
Kje je vodja ruske opozicije Aleksej Navalni?

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ki prestaja skoraj tri 30 letno zaporno kazen in je še v drugih postopkih, je že skoraj dva tedna "pogrešan". Sodišča so v ponedeljek ustavila sedem sodnih zaslišanj, dokler se ne ugotovi, kje se nahaja, so sporočili njegovi odvetniki, ki so bili z njim nadadnje v kontaktu 6. decembra. Podporniki ostrega kritika Kremlja se bojijo, da bi ga lahko celo umorili, saj izginotje sovpada z napovedjo Vladimirja Putina, da bo še v peto kandidiral za predsedniški mandat, poroča Guardian.

V skoraj 200 priporih in kaznilnicah ga niso našli

Prejšnji petek so v nadaljevanju sojenja prebrali dokument zvezne službe za prestajanje kazni zapora, iz katerega izhaja, da je bil iz kazenske kolonije št. 6 v regiji Vladimir premeščen v kaznilnico "izven regije Vladimir", in sicer na podlagi sodbe moskovskega sodišča, ki je začela veljati 4. avgusta letos. Kira Yarmysh iz ekipe Navalnega je dejala, da so poizvedbe opravili v skoraj 200 ruskih priporih in kaznilnicah, vendar ga niso našli. Kremelj na vprašanja, kje je Navalni, ne odgovarja, tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov pilatovsko pravi, da "ni ne namena, ne zmožnosti slediti usodi zapornikov".