Na vrhu Sarajevo

V megli so balkanske prestolnice med najbolj onesnaženimi na svetu

G.G./STA
19. 12. 2023, 12.28
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 12.31
Deli članek:

Inverzija in umazana industrija ter gost promet recept za zelo onesnažen zrak. Danes dopoldne je bilo na prvem mestu na svetu Sarajevo, kaže seznam, ki ga pripravlja švicarsko podjetje IQAir.

Profimedia
Nekateri Sarajevčani so si zaradi zelo slabega zraka nadeli maske.

Sarajevo je po onesnaženosti zraka redno med prvo deseterico najbolj onesnaženih mest na svetu. Koncentracija škodljivih trdih delcev PM2,5 je v prestolnici Bosne in Hercegovine danes celo 44,5-krat večja od letne priporočene vrednosti Svetovne zdravstvene organizacije za kakovost zraka, še navaja IQAir na svojem portalu. Med zdravstvenimi priporočili prebivalcem, ki jih navaja portal v primeru tako onesnaženega zraka, so izogibanje gibanju na prostem, uporaba mask in zapiranje oken.

Profimedia
Pozimi se kotlina, v kateri leži Sarajevo pogosto duši v megli.

Na drugem mestu najbolj onesnaženih mest na svetu je danes Lahore v Pakistanu z indeksom onesnaženosti zraka 198. Med prvo deseterico sta se uvrstili še dve mesti iz držav Zahodnega Balkana. Skopje se je z indeksom 156 dopoldne uvrstilo na osmo mesto, Beograd pa z indeksom 154 na deseto. Ljubljana ni bila daleč zadaj, po podatkih na IQAir se je indeks gibal od 130 do 150.

Za nezdrav velja zrak z vrednostjo indeksa med 150 in 200, za zelo nezdravega pa zrak z vrednostjo indeksa nad 200.