začeli nekaj postopkov izvržbe

Nadzor nad komunalnimi čistilnimi napravami pokazal številne nepravilnosti

S.Č./STA
19. 12. 2023, 11.48
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 11.53
Deli članek:

Inšpektorat RS za okolje in energijo je letos izvedel številne nadzore upravljalcev komunalnih čistilnih naprav in naprav, ki odvajajo industrijske odpadne vode. Seznam tistih, pri katerih so zaznali nepravilnosti, jim je posredoval Arso, ki preverja monitoringe odpadnih vod. Inšpektorji so izdali precej odločb in začeli nekaj postopkov za izvršbe.

Bobo
Nadzor nad komunalnimi čistilnimi napravami pokazal številne nepravilnosti

Pri upravljavcih komunalnih čistilnih naprav so inšpektorji letos opravili 66 nadzorov. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti so izdali 23 inšpekcijskih odločb. Za osem upravljavcev so začeli postopek za izvršbe. Ena se je že ustavila, prav tako je bilo skupaj ustavljenih 17 upravnih zadev, so danes sporočili iz inšpektorata.

Agencija RS za okolje (Arso) jim je seznam 178 upravljalcev, pri katerih je za leto 2022 ugotovila nepravilnosti, posredovala sredi letošnjega leta. Med nepravilnostmi je izstopalo preseganje mejne vrednosti emisij v odpadni vodi, med njimi pa so bile tudi neenakomerno razporejene meritve in premalo izvedenih meritev.

Arso jim je seznam posredoval v začetku leta

Kot so zapisali na inšpektoratu, so imeli za večino teh upravljalcev inšpekcijske postopke že odprte. Prednostno so nadzore opravili pri upravljalcih s seznama, nato pa so nadzor opravili še pri ostalih upravljalcih komunalnih čistilnih naprav.

Inšpektorat je izvedel tudi nadzor preseganja mejnih vrednosti na iztoku iz naprav, ki odvajajo industrijske odpadne vode. Arso jim je seznam posredoval v začetku leta. Temeljil je na pregledih za leto 2021, ki so pokazali preseganje mejnih vrednosti parametrov onesnaženosti industrijske odpadne vode in letne količine posameznega onesnaževala v industrijski odpadni vodi, preseganje največjih dovoljenih količin odpadne vode in napačno izvajanja monitoringa.

Petim upravljavcem naprav so izdali sklep o dovolitvi izvršbe

Naprave, pri katerih obratovalni monitoringi izkazujejo preseganje mejnih vrednosti parametrov onesnaževal na iztoku iz naprave, so inšpektorji preverili v 58 postopkih, nekatere so uvedli že pred akcijo na podlagi Arsovega seznama. Pri upravljavcih naprav so opravili 38 pregledov in izdali 14 odločb. Petim upravljavcem naprav so izdali sklep o dovolitvi izvršbe.

Zaradi preseganja mejnih vrednosti letnih količin onesnaževal v odpadni vodi so vodili devet postopkov, nekatere že od prej. Pri upravljavcih naprav so zaradi preseganja mejnih vrednosti letne količine posameznega onesnaževala v industrijski odpadni vodi opravili osem pregledov in zaradi ugotovljenih nepravilnosti izdali štiri odločbe.

Nadzor naprav so zaradi preseganja v okoljevarstvenem dovoljenju določene največje letne količine odpadne vode izvedli še v 42 postopkih, tudi tu so nekatere izvajali že pred tem. Inšpektorji so letos pri teh upravljavcih naprav opravili 46 inšpekcijskih pregledov, zaradi ugotovljenih nepravilnosti pa izdali 15 odločb.