Gaza

To je najnevarnejši kraj za otroke na svetu

A.S./STA
19. 12. 2023, 14.12
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 14.17
Deli članek:

Gaza je postala najnevarnejši kraj na svetu za otroke, je danes po obisku te enklave izjavil tiskovni predstavnik Sklada ZN za otroke (Unicef) James Elder. Opozoril je, da otroci niso varni niti v bolnišnicah niti na območjih, ki jih je Izrael razglasil za varna. Zaradi katastrofalnih razmer v enklavi pa se širijo tudi bolezni.

Profimedia
/

"V zadnjih 48 urah je bila največja še delujoča bolnišnica Naser v mestu Han Junis dvakrat tarča obstreljevanja. V njej se je poleg velikega števila otrok, ki so bili huje ranjeni že v napadih na njihove domove, zateklo tudi na stotine tistih, ki iščejo varnost," je na novinarski konferenci v Ženevi dejal Elder, ki je pred tem skoraj dva tedna preživel v Gazi. "Jezen sem, da otroke, ki okrevajo v bolnišnicah, nato v teh bolnišnicah ubijejo. Kam naj torej gredo otroci in njihove družine? V bolnišnicah niso varni. V zavetiščih niso varni. Zagotovo pa niso varni niti na tako imenovanih varnih območjih," je poudaril.

Spomnil je, da so ZN večkrat opozorili, da varna območja ne morejo biti varna, če so enostransko razglašena. Prav tako bi na teh območjih moral biti zagotovljen dostop do osnovnih potreb, kot so hrana, voda in zdravila, je dejal. "Vendar pa je v trenutnih razmerah ustrezna oskrba takšnih območij nemogoča. O tem sem se prepričal na lastne oči," je dodal in pojasnil, da varna območja, ki jih je razglasil Izrael, sestavljajo majhni kosi nerodovitne zemlje, deli ulic in napol zgrajene stavbe, ki so brez vode, zavetja pred mrazom in dežjem, pa tudi brez sanitarij. "Trenutno je v Gazi v povprečju na voljo približno eno stranišče za 700 otrok in družinskih članov. T. i. varna območja pa so postala območja bolezni," je dodal. Poročal je o porastu primerov diareje, respiratornih bolezni in podhranjenosti pri otrocih ter v luči tega opozoril, da bi lahko število smrtnih žrtev otrok zaradi bolezni preseglo število žrtev izraelskega bombardiranja, piše na spletni strani Unicefa.

Tudi tiskovna predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margret Harris je danes opozorila, da so razmere v bolnišnicah v Gazi nesprejemljive, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Osebje se komaj premika, celo v enotah intenzivne nege, saj pacienti ležijo povsod po tleh. Tisti s hudimi bolečinami najprej prosijo za vodo in hrano, ne pa za zdravila," je še dodala.