Paragvajski zapori

Voditelj mamilarskega klana je v zaporu preveč užival

M.G.
19. 12. 2023, 15.07
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 15.18
Deli članek:

Ponedeljkov spopad med zaporniki in varnostniki v zaporu v Paragvaju je terjal kar 10 smrtnih žrtev.

Profimedia
(slika je simbolična)

Paragvajski mamilarski kralj Armando Javier Rotela se je v zaporu v Tacumba v Asuncionu (Paragvaj), imenovanem tudi "The Jungle" (džungla), preveč razpasel, saj se je njegov vpliv prekomerno razrasel. Tako je med drugimi v zaporu vodil svojo trgovino, imel je tri pse, bojne peteline in celo noseča žena je prebivala z njim.

Razvpiti 41-letni kralj podzemlja, Armando Rotela, je v zadnjih 20 letih postal eden najmočnejših kriminalcev v Paragvaju. Prvič so ga pridržali zaradi ropa živine leta 2000, kasneje pa se je preusmeril v donosnejše trgovanje z nezakonitimi drogami. Naslednjič so ga aretirali leta 2011, a je istega leta ušel. Leta 2016 so ga naposled le ujeli in od takrat prebiva v omenjenemu zaporu.

Oblasti že mesece poskušajo razbiti klan Rotela in oslabiti njegov nadzor in vpliv nad zaporom Tacumba. Tudi predsednik države Sebastian Pena, ki je položaj zasedel avgusta letos, je javno prisegel, da bo razbil skupino. Oktobra so sicer zaporniki ujeli več kot 20 zapornikov kot talce ter zahtevali, da vlada opusti svoje načrte o premestitvi članov klana Rotela. Stražarji so bili na koncu izpuščeni, vendar je incident pokazal moč, ki jo ima klan Rotela v zaporu.

Ta ponedeljek pa so oblasti le izpeljale akcijo, v kateri so želele premestiti velik del zapornikov, vključno z Armandom Rotelo, iz prenatrpane "džungle" v druge zapore po državi. A pri vstopu policije v zapor so zaporniki začeli streljati in vnel se je hud spopad, v katerem je bil ubit en policist ter enajst zapornikov.

Policijski komisar Nimio Cardozo je novinarjem povedal, da je bilo potrebnih 2500 vojakov in policistov, da so ponovno prevzeli nadzor nad kaznilnico v Asuncionu. Dodal je, da je en policist umrl zaradi strelne rane v glavo, drugi pa je huje ranjen. V streljanju je bilo ubitih tudi precej zapornikov. Navkljub incidentu pa jim je uspelo, da so okoli 700 zapornikov, vključno s samim Rotelo, premestili v druge zapore v želji, da razpršijo moč klana Rotela.

Poznavalci razmer v Paragvaju so sicer izrazili zaskrbljenost, da bo ta poteza morda le razširila moč klana, namesto da bi ga oslabila. Uradniki še niso povedali, kam so premestili vodjo klana. Paragvaj ni edina država v regiji, ki se bori za ponovno pridobitev nadzora nad zapori, ki jih že leta vodijo zaporniki.