Na stotine poškodvanih

Foto in video: Kitajsko stresel silovit potres, umrlo več kot 100 ljudi

S.R.
19. 12. 2023, 07.33
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 07.37
Deli članek:

Odročno in gorato območje na severnem robu Tibetanske planote je nekaj minut pred polnočjo po lokalnem času stresel potres magnitude 6,2. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 118 ljudi, več sto pa jih je poškodovanih.

Profimedia
Posledice potresa na zahodu Kitajske.

Kitajske oblasti so nemudoma mobilizirale vse razpoložljive ekipe, a v provincah Gansu in Činghaj, ki ju je potres prizadel najhuje, vladajo temperature pod lediščem, zato bo reševanje težavno. Kitajsko je namreč prejšnji teden zajel hladni val, ob nizkih temperaturah velike težave seveda povzroča tudi dejstvo, da gre za gorato območje s številnimi odročnimi kraji. Tresenje tal so sicer čutili tudi prebivalci kar 1000 kilometrov oddaljene province Henan v osrednji Kitajski. Kitajske oblasti so moč potresa izmerile pri 6,2, medtem ko je ameriški geološki inštitut USGS nameril jakost 5,9, in sicer na globini deset kilometrov, poroča STA. Po navedbah lokalnih oblasti je območje streslo še vsaj deset popotresnih sunkov, v prihodnjih dneh bi se jih lahko zvrstilo še več.

Samo v Gansuju, eni najrevnejših kitajskih pokrajin, so po poročanju tiskovne agencije Reuters do jutranjih ur po lokalnem času zabeležili 105 mrtvih in 397 poškodovanih, od katerih jih je bilo 16 v kritičnem stanju. Še najmanj 13 oseb je umrlo v provinci Činghaj, kjer so do takrat našteli 182 poškodovanih. V intervenciji sodeluje več kot 2000 reševalcev, gasilcev in drugih strokovnjakov, po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua pa so na območje poslali tudi vojsko in dodatne policijske sile. Po navedbah pristojnih je na nekaterih delih poškodovana tudi kritična infrastruktura, zaradi česar je motena oskrba z vodo in elektriko. Poškodovane so tudi ceste in druga infrastruktura. Poškodovanih naj bi bilo denimo več kot 6000 hiš. Na srečo je kot kaže ostal nepoškodovan jez na hidroelektrarni, ki je od žarišča potresa oddaljen vsega 50 kilometrov.

Zahodne province, kot sta Gansu in Činghaj, se sicer nahajajo na tektonsko aktivnem območju. Potresi, tudi močnejši, so pogosti. Leta 2008 je denimo v potresu magnitude 8 v provinci Sečuan umrlo skoraj 70.000 ljudi, po nekaterih podatkih celo več kot 80.000. To je bil sicer najmočnejši potres na tem območju v zadnjih desetletjih. Sečuan je streslo tudi septembra lani, ko je v potresu magnitude 6,6 umrlo več kot 60 ljudi.